Data: 2001-01-14 13:50:11
Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Leszek Pawlisz" <l...@p...pl> napisał w wiadomości
news:93s285$a3k$1@news.tpi.pl...
> > a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki czy
czegos
> > innego?
>
> Ja dodaje maki.
Wszystko zależy od rodzaju ciasta.
Do kruchego dodanie maki ponad to co w przepisie to zbrodnia - klei się bo
było za długo wyrabiane...
Na drożdżowe dodanie mąki jest skuteczne, ale wypiek może być wtedy za
suchy - lepiej po prostu dalej powyrabiać - czas wyrabiania będzie tu
skuteczniejszy...
Nie dużą różnicę zrobi to jedynie w cieście na makaron...
Ale są pewnie tacy, dla których ta różnica też będzie duża...
Pozdrawiam
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|