Data: 2002-09-07 21:48:52
Temat: Re: zdrowa kuchni
Od: "Mariola" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
SOCZEWICA należy do rodziny strączkowych. Jest ona jedną z najstarszych
roślin uprawnych. Już w Biblii mówiono o niej jako o głównym produkcie
spożywczym. Jej obecność na ziemiach polskich sięga epoki neolitu. Dość duże
jej ilości wykopano w Biskupinie. Jeszcze parę lat temu w Polsce była dość
powszechna, dziś jest zapomniana.
Soczewica zawiera duże ilości białka, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i
potasu. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witamin PP, C i E . Na
polskim rynku dostępna jest głównie w dwóch odmianach: soczewica gruba,
soczewica drobna. Doskonale nadaje się do sałatek, zup, past, kotletów. Nie
wymaga moczenia przed gotowaniem, razem ze zbożami tworzy doskonały zestaw
aminokwasów. Jest ona, zaraz po soi, jedną z bardziej wartościowych roślin
strączkowych, dlatego polecamy ją do włączenia w państwa jadłospis.
...
|