Data: 2002-09-02 17:06:41
Temat: Re: żeliwna patelnia ...
Od: Vefour <v...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
cetus wrote:
> Cześć
> Co takiego super jest w żeliwnej patelni czego nie ma w innych ?? Na razie
> dowiedziałem się że jest do mięs. Niestety nikt nie sprecyzował do jakich i
> do czego można jeszcze jej użyć.
> cetus, Poznań
>
>
co jest specjalnego oprocz magii zeliwa i wiecznosci? Ano to, ze
mozesz ja rozgrzac do nieprzytomnych temperatur, co wiecej trzyma te
temperatury - dajesz na piec minut na maksa (gaz, prad, indukcja
cokolwiek) i masz super goraca powierzchnie, ktorej trudno bedzie "zbic
temperature" kladac na nia potrawy. Dajesz wiec kawal duzego steku (moze
byc bez zadnego tluszczu na patelni)i wychodzi mniam mniam - rzecz jasna
w srodku "rare", jak chcesz medium nie nagrzewaj tak patelni, albo
jeszcze prosciej przejdz na stal.
Zeliwo jest dobre nie tylko do mies, generalnie do wszytskiego co wymaga
smazenia w wysokich temperaturach, np. kawalki jablka czy pieczarki. Dla
wielu nadaje sie do wszytskiego, co jest przesada, gdyz patelnia taka
odpada przy potrawach wymagajacych szybkiej zmiany temperatury (np.
sosy) - wtedy bezkonkurencyjna jest miedz, ale dobra stal z odpowiednim
"wkladem" tez ujdzie.
V.
|