Data: 2002-10-24 15:32:21
Temat: Re: zielone pomidory
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anka P." <j...@t...linux.net.pl> napisała:
> Chetnie zjadlabym cos z nich, ale nie mam pojecia co moznaby z nich zrobic.
> Znacie jakies przepisy?
Znamy :) Miesiac temu podawalam to na grupie, ale moge znow
wydobyc z archiwum:
Dzem z zielonych pomidorow (przepis z ksiazki "Specjalnosci
kuchni polskiej")
40 dag zielonych pomidorow, 60 dag cukru, ok. 1/2 szkl. wody,
2 op. cukru wanilinowego.
Pomidory umyc, cieniutko pokroic i zostawic na 2 godz., aby puscily sok.
Zagotowac, mieszajac, cukier z woda (woda powinna ledwo pokryc cukier);
syrop powinien byc gesty (proba - kropelka spuszczona na talerz powinna
zastygnac).
Na gotujacy sie syrop wrzucic pokrojone pomidory i gotowac na malym
ogniu, mieszajac, pierwszego dnia 5 min. od zagotowania; odstawic w chlodne
miejsce.
Drugiego dnia ponownie gotowac na wolnym ogniu, mieszajac (tez 5 min.
od zagotowania); odstawic w chlodne miejsce.
Trzeciego dnia zagotowac, dodac cukier wanilinowy, jeszcze chwile
pogotowac.
Goracy dzem przekladac do wyparzonych suchych sloikow typu twist,
przykryc wyparzonymi zakretkami i od razu zakrecic.
*******
Konfitura z zielonych pomidorow (przepis z "Chwili dla Ciebie")
1 kg zielonych pomidorow, 1 kg cukru, 1/4 l wody, 1 cytryna.
Pomidory pokroic w krazki, usunac pestki, miazsz wrzucic na wrzaca
wode, zaraz przelac na sito, osaczyc. Pomidory wkladac warstwami do
miski i przesypac polowa cukru, dodac sok z cytryny i odstawic na 24
godz. Z reszty cukru i wody zrobic gesty syrop, przelozyc do niego
pomidory wraz z sokiem, ktory puscily, gotowac az masa bedzie gesta
i przezroczysta. Goraca przelozyc do sloiczkow, zakrecic.
Pozdrawiam
Lilla
|