Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: złoskliwy wegetarianin i bigos z kostka sojowa i grzybami suszonymi
Date: 22 Oct 2001 20:08:08 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 43
Message-ID: <008101c15b24$180f7120$0200a8c0@tea>
References: <9...@K...Brywczynski> <3...@s...pl>
<9r0s1e$d57$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@s...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1003774088 18431 192.168.240.245 (22 Oct 2001 18:08:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Oct 2001 18:08:08 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA25826
for <p...@n...pl>; Mon, 22 Oct 2001 20:06:25 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA25826
for <p...@n...pl>; Mon, 22 Oct 2001 20:06:25 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA25826
for <p...@n...pl>; Mon, 22 Oct 2001 20:06:25 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75976
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "PatryCCCja" <k...@s...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, October 22, 2001 3:22 PM
Subject: Re: złoskliwy wegetarianin i bigos z kostka sojowa i grzybami
suszonymi
> jej, czepiacie sie.
> chyba nie chcecie mi odmowic prawa nazywania bigosem czegos co prawie jest
> bigosem w waszym pojeciu?
> jeden skladnik - pech ze padlo na mieso ;)
> bigos to glownie kapusta i jalowiec - bez tych skladnikow bigosu by nie
> bylo.
> a mieso czy soja... drobnostka :)
Pat - pal szesc te nazwe - niech sobie bedzie bigos wegetarianski,
pseudoleczo itp - taka jest specyfika ludzkiej psychiki i umyslu, ze poznaje
rzeczywistosc poprzez uproszczenia i uogolnienia - i tu ci przynaje racje,
ze slowo bigos jest bardziej "komunikatywne" niz kapusta z ... itd, bo daje
jakies ogolne wrazenie na temat ,tego co sie w tej potrawie moze znalezc.
Ale na Boga nie probuj mi wmowic, ze bigos to kapusta + jalowiec!!! To
swietokradztwo !! Bigos tworza rozne gatunki mies wraz z kapusta dlugo
gotowane i czesto odgrzewane + przyprawy - to jest calosc, nie ma tu mniej i
bardziej waznych skladnikow - ja wiem , ze po kilkudziesiceu latach barow
mlecznych, w ktorych bigos byl niedogotowana kapucha zaciagnieta
koncentratem pomidorowym trudno w to uwierzyc, ale tak jest naprawde :-) A
jesli nie bedziemy starac sie zachowac naszych przepisow, to wkrotce
bedziemy z uznaniem kiwac glowa, widzac bzdety takie, jakie ja ostatnio
zobaczylam w ksiazce "Culinaria" przedstawiajacej kuchnie Europy. Czesc
polska jest tak skopana, ze po prostu rece opadaja. Czytelnik dowiaduje sie,
ze bigos wlasciwe jest kapucha z dodatkami gotowana 30 min (sic!) i juz.
Ludzie, to jest nasza tradycja, celebrujmy ja - jesli nie mamy czasu, zeby
robic to w tradycyjny sposob, to chociaz nie siejmy zamieszania
informacyjnego.
Herbatka (cholercia, skad u mnie ten konserwatyzm ??)
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|