Data: 2001-10-22 19:43:28
Temat: Re: złoskliwy wegetarianin i bigos z kostka sojowa i grzybami suszonymi
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"PatryCCCja" <k...@s...pl> wrote in message
news:3BD34F72.E5AEEEF8@spinacz.pl...
> a po co pisac duszona kiszona kapusta z jalowcem, kostka sojowa,... i
> wymieniac cala litanie?
To już lepiej powiedzieć "duszona kapusta a la bigos"
> jak ktos mowi bigos to i tak wiadomo o co chodzi.
Tak, o fantastyczną potrawę, w której smak kapusty, grzybów, ziół (wcale nie
uważam, że jałowiec musi być obowiązkowo!) mieszka się ze smakami mięsiw
wszelakich przedniej jakości. Bez tych mięs po prostu nie jest to bigos,
ponieważ w smaku nie może go nawet przypominać. Podobnie zresztą jak
bigosem nie jest jakaś podduszona kapustka z koncentratem pomidorowym
i skwarkami, jak utrzymują właściciele przydrożnych barów i garkuchni
wszelkiej maści.
> nie rozumiem czemu sie tak obruszasz?
Bo przywłaszczacie sobie nazwy potraw, dokonując okropnej inflacji tych
pojęć - jak sama podałaś w przykładzie z leczo!
> przeciez te nazwy nie sa zastrzezone :)
Gdyby bigos powstał we Francji na ten przykład, to żadnych duszonych
warzyw z kostką sojową byś tym mianem nazwać (przynajmniej oficjalnie)
nie mogła.
--
Konrad J. Brywczyński "Okienka, które nie działają,
b...@w...pdi.net to się za duże pieniądze
www.kjb.w.pl sprzedaje..."
UIN:27412398 'tsca'
|