Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "enes" <e...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa dyniowa
Date: Mon, 5 Nov 2007 22:26:21 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <fgo1s9$7cc$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <5...@m...uni-berlin.de> <mozpy91bmmxm$.dlg@iska.frompoznan>
<5...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: dkv67.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1194298057 7564 83.24.25.67 (5 Nov 2007 21:27:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Nov 2007 21:27:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Antivirus: avast! (VPS 071105-1, 2007-11-05), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305175
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@i...de> napisał w
wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>
> Składniki:
> 30 dag dyni
> 3 dag imbiru (może być więcej)
> 0.25l bulionu z kury
> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
> 2 szalotki
> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
> sok z pomarańczy
> olej dyniowy lub winogronowy
>
> Procedura:
> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać bulionem
> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
ryzowy, słonecznikowy, sojowy.
|