Data: 2007-11-05 21:26:21
Temat: Re: zupa dyniowa
Od: "enes" <e...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@i...de> napisał w
wiadomości news:5p999eFpokgtU1@mid.uni-berlin.de...
> Tutaj przepis po normalnemu (przeliczam na 4 porcyjki):
>
> Składniki:
> 30 dag dyni
> 3 dag imbiru (może być więcej)
> 0.25l bulionu z kury
> 0.12l białego wina (no tak z pół szklanki)
> 2 szalotki
> sól, pieprz, curry, chili (dużo), sok z limonki do smaku
> Tego soku mniej więcej z jednej limonki. Można jeszcze (ja dałem) dodać
> sok z pomarańczy
> olej dyniowy lub winogronowy
>
> Procedura:
> Szalotki zeszklić na oleju, dodać pokrojony w plasterki imbir, na to
> pokrojoną w kostkę dynię. Trochę podsmażyć (ale nie spiec). Zalać bulionem
> i winem i podgotować ok. 10 minut, albo trochę dłużej bez przykrycia, aby
> masa trochę zgęstniała. Wszystko zmiksować, dodać soku limonki albo
> pomarańczy, curry i dobrą porcję chili (ja dałem prawie pół opakowania,
> ale moje dzieciaki lubią ostre rzeczy). Gotowe. Zupę można posypać
> prażonymi pestkami dyni, jest wtedy coś do pochrupania. Szalenie zjadliwa
> zupa, na szczęście coś/niecoś zostało i zaraz się za resztę zabiorę.
Proponuję do tej zupy jeszcze dodać kawałek kiwi, ananasa, papai i trzy
czwarte owocu granatu. Do tego wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne,
półsłodkie i półwytrawne. Dodatkowo jako przyprawy szafran, gałka, oregano,
tymianek, lubczyk, bazylia i może jeszcze jakieś. Olej może być jeszcze
ryzowy, słonecznikowy, sojowy.
|