Data: 2007-11-26 14:33:39
Temat: Re: zupa z konopii
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tess pisze:
> Dostałam sporą ilośc ziaren konopii (dla porządku dodam, że nie chodzi tu o
> żadne kanabisy, ale polskie konopie siewne) i nie mam pomysłu co z nimi
> zrobić - ponoć na śląsku na Wigilię gotuje się tzw. "siemieniotkę".
Znalazłam w książce "Kuchnia regionalna wczoraj i dziś" coś takiego:
Zupa z konopi:
25 dkg ziarn konopi, 1 l mleka, 1 l wody, cukier, sól.
Konopie zalać wodą i gotować 10 minut. Następnie odlać i utrzeć w
donicy, rozprowadzić wrzącym mlekiem, dodać odrobinę soli i cukru do
smaku, zagotować. Przecedzić i trochę przestudzoną podawać z grzankami
ze słodkiej bułki lub rogala.
Dasz znać, o ile to zrobisz, jak smakuje?
--
BBjk
|