Data: 2001-05-28 14:36:23
Temat: Re: zupy kremy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
tylko na kartoflanke....
na masle/margawynie/oleju obsmazyc/zeszklic cebule. Zalac woda,
dodac nierowno pokrojone w kostke (albo w nierowna kostke - a to
wieksze, a to mniejsze kawalki) kartofle. Dodac soli, ze dwa
listki bobkowe. Gotowac do upadlego, tzn mniejsze kawalki
kartofli sie rozleca, wieksze beda w jakim takim stanie (jak ma
byc zupa-krem, to mozna wg dzis juz uzytej w przepisie na smalec
chyba) suwmiarki pokroic kartofle na male kawalki).
Jesc ze smietana. Starac sie nie jesc lisci bobkowych. '))
Taka zupka musi swoje odstac. czasem trzeba dodac troche jakiejs
wegety, pewnie zalezy od ziemniakow, choc smietana bardzo te
skromna zupe uszlachetnia i dosmacza.
Krysia
>macie jakies ulubione i sprawdzone przepisy na geste zupy?
K.T. - starannie opakowana
|