Data: 2000-02-11 19:04:04
Temat: Re: zurek !!!!
Od: Iwona Maszczyńska <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin M wrote:
>
> Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
>
> MM
Ja robię żurek tak jak moja mama:
3 kopiaste łyżki mąki na żurek (można kupić prawie wszędzie)
3, 4 ząbki czosnku (przekroić na pół),
skórka z chleba,
wsypać wszystko do naczynia (ja robię w glinianym) i zalać ok 0.5 l
zimnej wody, może być z kranu. Pozostawić do zakiszenia na 4,5 dni,
zależy od upodobania. Skórkę z chleba i czosnek wyrzucić, a resztę
zamieszać i wlać do rosołu. Zagotować. Podawać z jajkiem na twardo,
(podsmarzonymi) ziemniaczkami i kiełbasą, posypać zieloną pietruszką.
Smacznego
Iwona
|