Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!feedme.news.mediaways.net!fu-berlin.de!newsfeed.online.be!isd
net!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!lublin.pl!news.
onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Relacja na zywo z pieczenia tortu jablkowo-kokosowego z rodzynkami w/g
Lilli.
Date: Fri, 27 Sep 2002 11:40:48 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 57
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <an196i$m34$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1033119762 22628 213.25.123.147 (27 Sep 2002 09:42:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Sep 2002 09:42:42 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126749
Ukryj nagłówki
Zabieram się za robotę.
Rodzynki namoczyłam wczoraj w rumie - oj mocne będą mocne...
teraz mi się gotują żółteczka - znaczy 4 same zółteczka na sitko i do
miseczki z wrzątkiem i tak sobie poleżą z 15 minut.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
Ps.: Dla przypomnienia wkopiowuję przepis podany przez Lillę (znaczy dla
leniuszków, co to im się nie będzie chciało szukać kilka postów niżej)
Tort jabłkowo-kokosowy z rodzynkami
Ciasto:
25 dag maki
60 g cukru
4 żółtka ugotowane
1 żółtko surowe
150 g marsla
60 g wiórek kokosowych
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (na końcu noza)
starta skorka z pol cytryny
4-5 lyzek wina bialego
Nadzienie:
60 g rodzynkow
2-3 lyzki rumu
50 g masla
125 g cukru
100 g twarogu
100 g wiorek kokosowych
75 dag kwasnych jablek
sok z 1 cytryny
100 g smietanki
1 cukier wanilinowy
3 jajka
szczypta soli
Przesiac na stolnicy make, wymieszac z sola, proszkiem do pieczenia i
cukrem.
Zrobic wglebienie, dodac ugotowane zoltka przetarte przez sitko oraz surowe
zoltko. Posiekac maslo, dodac wiorka kokosowe, skorke z pol cytryny, wino
i szybko zagniesc ciasto. Odlozyc do lodowki na co najmniej 30 min.
Rozwalkowac ciasto, wylozyc nim dno i boki tortownicy o srednicy 26 cm
natluszczonej i posypanej tarta bulka, nakluc ciasto widelcem.
Rodzynki namoczyc w rumie. Maslo utrzec z cukrem, ucierajac nadal dodac
zoltka, twarog i na koniec wiorka kokosowe.
Jablka obrac ze skorki i zetrzec na tarce. Razem z rodzynkami polaczyc z
masa
serowa. Ubic smietanke z cukrem wanilinowym. Ubic bialka na sztywna piane
(dodac szczypte soli). Polaczyc wszystkie skladniki razem i wylozyc na
ciasto.
Piec ok. 1 godz. w 180-200 C.
|