Data: 2002-09-27 09:40:48
Temat: Relacja na zywo z pieczenia tortu jablkowo-kokosowego z rodzynkami w/g Lilli.
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zabieram się za robotę.
Rodzynki namoczyłam wczoraj w rumie - oj mocne będą mocne...
teraz mi się gotują żółteczka - znaczy 4 same zółteczka na sitko i do
miseczki z wrzątkiem i tak sobie poleżą z 15 minut.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
Ps.: Dla przypomnienia wkopiowuję przepis podany przez Lillę (znaczy dla
leniuszków, co to im się nie będzie chciało szukać kilka postów niżej)
Tort jabłkowo-kokosowy z rodzynkami
Ciasto:
25 dag maki
60 g cukru
4 żółtka ugotowane
1 żółtko surowe
150 g marsla
60 g wiórek kokosowych
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (na końcu noza)
starta skorka z pol cytryny
4-5 lyzek wina bialego
Nadzienie:
60 g rodzynkow
2-3 lyzki rumu
50 g masla
125 g cukru
100 g twarogu
100 g wiorek kokosowych
75 dag kwasnych jablek
sok z 1 cytryny
100 g smietanki
1 cukier wanilinowy
3 jajka
szczypta soli
Przesiac na stolnicy make, wymieszac z sola, proszkiem do pieczenia i
cukrem.
Zrobic wglebienie, dodac ugotowane zoltka przetarte przez sitko oraz surowe
zoltko. Posiekac maslo, dodac wiorka kokosowe, skorke z pol cytryny, wino
i szybko zagniesc ciasto. Odlozyc do lodowki na co najmniej 30 min.
Rozwalkowac ciasto, wylozyc nim dno i boki tortownicy o srednicy 26 cm
natluszczonej i posypanej tarta bulka, nakluc ciasto widelcem.
Rodzynki namoczyc w rumie. Maslo utrzec z cukrem, ucierajac nadal dodac
zoltka, twarog i na koniec wiorka kokosowe.
Jablka obrac ze skorki i zetrzec na tarce. Razem z rodzynkami polaczyc z
masa
serowa. Ubic smietanke z cukrem wanilinowym. Ubic bialka na sztywna piane
(dodac szczypte soli). Polaczyc wszystkie skladniki razem i wylozyc na
ciasto.
Piec ok. 1 godz. w 180-200 C.
|