Data: 2008-01-27 10:22:45
Temat: Ryba zapiekana
Od: "Mariusz" <m...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
Charewicz - chwala mu za to.
1 kg filetow mrozonych
1 kg cebuli
pol szklanki majeranku
0,7 - 1 litr kwasnej smietany
sol, pieprz do smaku
olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
jajka, maka do panierowania filetow.
Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make pszeniczna i
ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
majeranek.
W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac smietana.
Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak smietana zacznie sie
przypiekac na brzegach - juz dobre.
Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
Mariusz
|