Data: 2001-06-05 14:40:00
Temat: STRUDEL
Od: <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chyba Agata ma rację. Jadlam kiedyś wyborny strudel z jablkami i galka lodow
waniliowych w Szwajcarii i ciasto niewiele miało wspolnego z ciastem
francuskim. W Larousse gastronomique wyczytalam, że do ciasta na strudel musi
być jakaś bardzo delikatna mąka bogata w gluten. Wymieszać filizanke cieplej
wody ze szczypta soli, lyzeczka octu, 1 zoltkiem i lyzeczka oliwy. Wysypac na
stolnice ćwierć kilograma mąki i wyrabiac z zoltkiem, octem, woda itd.
Uformowac kulke i odstawic na godzine. Koniecznie przykryc miska, sparzoną
wrzątkiem i gorącą jeszcze. Może w tej misce tkwi cały sekret ??? A przepis na
strudel widzialam ostatnio na « gotowanie to sztuka ». Całe szczęście po
polsku
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|