Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!new
s-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <b...@c...cern.ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sos slodko-kwasny i co z niego wynikło ;-)
Date: 7 Apr 2000 08:53:37 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 36
Message-ID: <8ck7mh$lvf$1@sunnews.cern.ch>
References: <8ccc6i$qv2$1@duch.mimuw.edu.pl> <8olG4.33354$a01.718007@news.tpnet.pl>
<8ccoc9$hge$1@duch.mimuw.edu.pl> <8ccsmn$ob$21@sunnews.cern.ch>
<8cevsq$3d6$1@duch.mimuw.edu.pl> <8cfapp$8n5$1@sunnews.cern.ch>
<8chc5r$hm$5@duch.mimuw.edu.pl> <8chnfb$eii$1@sunnews.cern.ch>
<8ci460$ij2$9@duch.mimuw.edu.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcitpdp15.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 955097617 22511 (None) 137.138.33.122
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-BCFH: Villars Truffe&Rhum
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Noir&Cognac
User-Agent: tin/1.4.1-19991201 ("Polish") (UNIX) (Linux/2.2.5-15 (i586))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26387
Ukryj nagłówki
Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
> A. Ciekawa rzecz. A morele - wpadłem na to, bo przeczytałem na składzie
> jakiegoś sosu... chyba w którejś pizzerii? Nie pamiętam...
Morele ogólnie dodają ciekawego smaczku wszelkim potrawom - mam gdzieś
śliczny przepis na pieczone udka kurczaka z morelami, na grillu, z curry
i ogólnie doprawione na ostro. Do chińszczyzny nie próbowałam jeszcze,
ale wszystko przede mną ;-)
> Jej, dzięki wielkie. Masz u mnie kopę pierogów. ;-)
Mmmm, już się oblizuję :-) Jakieś dwa tygodnie temu z koleżanką zrobiłyśmy
w niedzielę Wielkie Lepienie Pierogów, w nadziei, że starczy nam na kilka
obiadów. A gdzie tam :-> - w niedzielę wieczorem pierogów nie było.
Doskonały sposób na zużytkowanie wołowiny z rosołu: zemleć mięsko, przesmażyć
dużo cebulki, do tego sól, pieprz, majeranek i odrobina startego żółtego
sera. Jeśli za suche, dodać trochę rosołu. No i już. Bardzo smaczne
wyszły.
> Z watróbek na ciepło? Hmmm... z sałatkopodobnych z wątróbek znam jeno
> pasztet po żydowsku...
Przepis!
Tę 'moją' sałatkę odgapiłam z jednej z restauracji, gdzie czasem na obiad
chodzimy, a wygląda ona tak: Na talerzu układamy opłukaną sałatę, dowolną,
może być mieszana. Wątróbki drobiowe obtaczamy w mące, i smażymy na masełku,
soląc umiarkowanie już po usmażeniu. Ja lubię lekko niedosmażoną, więc
trwa to mgnienie oka. Układamy ciepłe wątróbki malowniczo na sałacie,
skrapiamy octem malinowym, przystrajamy małymi pomidorkami i wcinamy
oblizując się :-)
>> Dorzucić do paczki z musztardą? ;-)
> Kusisz... ;-))
OK, już dorzucona ;-)
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
|