Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Tipy kuchenne.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.84pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Thu, 10 Nov 2011 23:57:42 +0100
Message-ID: <t...@4...net>
Lines: 58
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.202.11
X-Trace: 1320965908 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8437 79.191.202.11:49326
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339211
Ukryj nagłówki
Jak idealnie wyłożyć papierem formę do pieczenia.
====================================================
=
Papier położyć na odwroconej dnem do góry formie (tak aby nadmiar papieru
wystarczył na scianki), przejeżdżajac palcem zagiąć według ksztaltu dna,
aby powstały ślady od zagięcia, usunąć formę.
Odwrócić papier na drugą stronę.
Przyłożyć linijkę wzdłuż wszystkich 4 śladów, poglębić linie zaginając i
przedłużając aby się przecięły w rogach powstałego prostokąta wychodząc
poza nie.
Naciąć papier prostopadle do dłuższych boków prostokąta po powstałych
liniach aż do samego miejsca przecięcia linii zgięcia w wierzchołkach
prostokąta.
Uformować wstępnie papier zakładając uzyskane "skrzydełka" przy krótszych
bokach pod boki dłuższe, ułożyć dokładnie w formie.
Krupnik NIE z kaszy perłowej...
============================
...ale z płatków jęczmiennych błyskawicznych jest szybszy w przyrządzeniu i
lepszy.
Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
=====================================
...błyskawicznie robi się w słoiku twist: wlać odp. ilość wody i wsypać
mąkę, zakręcić słoik - MOCNO szejkować wzdłuż pionowej osi słoika, aż do
połączenia, odkręcić słoik, wlać śmietanę i znowu zakręcić, szejkować do
połączenia.
Śmietana dodana osobno, na końcu, ponieważ w samej wodzie nie zrobią się
grudki z mąki.
Identycznie robię winegret - szejkując wszystkoie składniki w słoiku aż się
połączą i sos zgęstnieje.
Pieczenie chleba bez formy.
=============================
Baton ciasta owinąć papierem do pieczenia, zostawiając duże zapasy "na
długość" z obu końców (przynajmniej 15cm) i robiąc szeroką (10 cm) zakładkę
wzdłuż, aby się papier nie rozsunął podczas rośnięcia. Ułożyć do
wyrośnięcia tak, aby zakładka byla pod spodem.
Chleb rośnie "na długość", więc grubość surowego batonu to grubość chleba
po upieczeniu.
Gotowane warzywa na sałatkę oraz jajko do niej...
=================================================
...świetnie się kroi w kosteczkę takim czymś, zagębiając toto raz za razem
tylko troszkę i przekręcajac o 180 stopni:
http://jaarpoznan.com.pl/pluginfiles/products/img/or
ig/36674f1c5138b9afc49b4a1d158bd0c8865ac858.jpg
Wątek ma charakter ciągły, proszę o dołączanie swoich tipów :-)
|