« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-26 18:25:19
Temat: Typy makiJaka to jest maka wysokoglutenowa? W przepisie na chlebek jest pszenna,
zytnia i jeszcze wysokoglutenowa. Jakiej dodac poradzcie.
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-26 19:35:32
Temat: Re: Typy makiTyp mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
ciemniejsza.
Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum? ma
bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
wyrośnie.
Pzdr. Ivona
Użytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a7qemh$rsm$1@news.tpi.pl...
> Jaka to jest maka wysokoglutenowa? W przepisie na chlebek jest pszenna,
> zytnia i jeszcze wysokoglutenowa. Jakiej dodac poradzcie.
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 19:44:09
Temat: Re: Typy maki
Osoba znana jako "Ivona Bagnowska" <i...@a...pl> zapodała:
: Typ mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
: Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
: ciemniejsza.
: Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum?
ma
: bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
: Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
: wyrośnie.
To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo mam
dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 19:50:25
Temat: Re: Typy maki
Osoba znana jako "syso" <s...@p...pl> zapodała:
: To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
: przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo mam
: dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.
Czy moze to byc maka jeczmienna?
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 10:34:38
Temat: Re: Typy maki
Użytkownik "syso" <s...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a7qjs8$34q$1@news.tpi.pl...
>
> Osoba znana jako "syso" <s...@p...pl> zapodała:
>
> : To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
> : przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo
mam
> : dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.
>
>
Gluten występuje w mące pszennej w największych ilościach. Spróbuj odwiedzić
jakąś piekarnię, może będą mieli sam gluten. Gdzie mieszkasz jeśli to bardzo
ważne to napisz na priv. postaram się trochę glutenu Tobie przesłać, jeśli
nigdzie nie znajdziesz.
pozdr
Ania
--
chcesz napisac na priv usuń no.spam z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 10:55:30
Temat: Re: Typy maki
Osoba znana jako "Ania Onet" <a...@n...spam.poczta.onet.pl> zapodała:
: Gluten występuje w mące pszennej w największych ilościach. Spróbuj
odwiedzić
: jakąś piekarnię, może będą mieli sam gluten. Gdzie mieszkasz jeśli to
bardzo
: ważne to napisz na priv. postaram się trochę glutenu Tobie przesłać, jeśli
: nigdzie nie znajdziesz.
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Glutenm mozna u nas dostac w sklepie ze zdrowa
zywnoscia.
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 17:52:30
Temat: Re: Typy maki
syso wrote:
> Dziekuje bardzo za odpowiedz. Glutenm mozna u nas dostac w sklepie ze zdrowa
> zywnoscia.
>
> --
> Pozdrawiam
> Sylwia
Sylwio, jesli robisz ten chleb z mojego przepisu, to mozesz zastapic
make wysokoglutenowa 1 do 1 maka pszenna plus 1 lyzka sproszkowanego
glutenu (ja teraz tak robie, bo nie mam zawsze pod reka
wysokoglutenowej, a gluten trzymam w zamrazalniku.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 18:00:54
Temat: Re: Typy maki
Osoba znana jako "Magdalena Bassett" <m...@w...net> zapodała:
: Sylwio, jesli robisz ten chleb z mojego przepisu, to mozesz zastapic
: make wysokoglutenowa 1 do 1 maka pszenna plus 1 lyzka sproszkowanego
: glutenu (ja teraz tak robie, bo nie mam zawsze pod reka
: wysokoglutenowej, a gluten trzymam w zamrazalniku.
Dzieki Magdo, tak wlasnie zrobie. Od wczoraj robi sie zakwas, jutro kupie
gluten. :-)
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 18:51:09
Temat: Re: Typy maki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3CA206DE.B6CADAD0@west.net...
(...)
>, a gluten trzymam w zamrazalniku.
dlaczego w zamrażalniku?
pozdr
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-27 19:51:29
Temat: Re: Typy maki
Ania Onet wrote:
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
> news:3CA206DE.B6CADAD0@west.net...
>
> (...)
> >, a gluten trzymam w zamrazalniku.
>
> dlaczego w zamrażalniku?
Hmmm, sama nie wiem, mysle, ze dlatego, ze trzymam ja ponad rok i boje
sie, ze mi sie zestarzeje. Moze nie, ale stara maka ma zapach, ktorego
ja nie cierpie. Mysle, ze gluten tez moze nabyc takiego zapachu z czasem.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |