Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Uszka do barszczu !

Grupy

Szukaj w grupach

 

Uszka do barszczu !

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2002-12-11 21:43:04

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

kaktus wrote:

> Cześć,
>
> Prośba o jakiś super przepis na uszka do barszczu.

Kaktus, zlituj się po cię posadzę na twoim imienniku. Ile razy można? Co do
uszek, to do samych uchów czosnku nie daję, ale do barszczu i owszem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-11 22:07:22

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kaktus" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:at89rr$c$1@news.tpi.pl...
> Cześć,
>
> Prośba o jakiś super przepis na uszka do barszczu.

grzyby moczone sa przez cala noc w wodzie, potem zagotowane
schlodzone i przemielone na bardzo drobnym sitku
cebulka dobrze podsmazona, smielona tez na tym drobnym sitku
przyprawy to sol i pieprz
dodatkowo jajko i bulka tarta, zeby farsz nie byl zbyt lepki, ale
jednoczesnie, nie rozwalal sie
wymieszane to wszytsko.. i robic malutkie uszka :))))
do tego kiszony barszcz czerwony z czosnkiem, majerankiem... i ehhh... oby
do swiat!!

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 09:22:33

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

kaktus wrote:

> > Kaktus, zlituj się po cię posadzę na twoim imienniku. Ile razy można?
> Przepraszam ale miałem problemy z połaczeniem !
> Te powtórki to działania niezamierzone, ale dzięki za sugestie !

Z czasem tez masz problemy - nadajesz z przyszlosci :-)
A co do uszek - lepsze chyba beda bez czosnku, za to czosnek
jak najbardziej do barszczu.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 10:28:41

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kaktus" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:at89rr$c$1@news.tpi.pl...
> Cześć,
> Prośba o jakiś super przepis na uszka do barszczu.
> Pozdrawiam,
> Kaktus

Kaktusie jeden :))

http://minilien.com/?QUnGIKCqml
tu linki do wszystkich uszek z naszego archiwum

i jeszcze strona o uszkach i pierogach i wszystkich swiatecznosciach na
stole
http://minilien.com/?Yfor6oiEKp

zauwazam, ze Marta Gessler tez mrozi surowe - jak ja :))

Jola L-L
----------------------------------------------------
------

Uszka do barszczu wigilijnego
Ciasto:

2 szklanki maki
2 krople oleju slonecznikowego
Wysypujemy make na stolnice przesiewajac ja przez sito. Dodajemy dwie krople
oleju i powoli wlewamy tyle letniej wody, aby ciasto dalo sie wyrabiac.
Wyrabiamy, dopoki nie znikna grudki.
Ciasto jest dosc elastyczne, wiec trudno je walkowac. Zeby stalo sie
posluszne i nie kurczylo podczas walkowania, nakrywamy je miseczka (mozna ja
lekko podgrzac) i odstawiamy na 15 min.
Farsz
10 dag grzybow suszonych
2-3 cebule
2 lyzki masla
1 lyzeczka oleju slonecznikowego
2 jaja
Grzyby (najlepsze sa oczywiscie prawdziwki) starannie umyc i ugotowac w
malej ilosci wody, az beda miekkie. Ostudzic i posiekac (nie miazdzyc!)
bardzo drobno ostrym nozem. Pokroic drobno cebule. Na patelni rozpuscic
lyzke masla, dodac lyzeczke oleju slonecznikowego (to podwyzsza temperature
wrzenia tluszczu), wrzucic cebule i udusic. Nastepnie wrzucic posiekane
grzyby i wbic jaja. Posolic, popieprzyc, wymieszac dobrze na ogniu i
odstawic. Gdy farsz ostygnie, dodac do niego ubita na puch pozostala lyzke
masla.
Walkujemy ciasto najcieniej, jak potrafimy. Wykrawamy kieliszkiem male
placuszki. Nakladamy farsz i lepimy uszka.
Uszka, poniewaz sa dosc pracochlonne, najlepiej przygotowac wczesniej i
zamrozic. Ukladamy je w odstepach 1 cm na deseczkach oproszonych maka i
zamrazamy. Po zamrozeniu (ok. 1 godz.) pakujemy kazda deseczke w worek
foliowy przeznaczony do zamrazania jedzenia lub wsypujemy uszka jak kamyki.
Woreczki zamykamy.
Marta Gessler
-------------------------------------------------
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego

ciasto:
150 g maki
50 ml wody
1 jajko
sol
farsz:
70 g grzybow (mozna wykorzystac grzyby z barszczu)
1 duza cebula
1 lyzka masla
1 bulka (miazsz)
100 ml mleka
sol, pieprz
Cebule z grzybami podsmazyc na masle, dodac miazsz bulki, doprawic,
przemielic. Rozwalkowac ciasto, wykrawac koleczka, napelniac farszem i
formowac uszka.
Piotr Lisiewski szef kuchni hotelu Pod Orlem w Bydgoszczy
----------------------------------------------------
-------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 11:16:57

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===========
Jak juz o uszkach, to zastanawialem sie czy mozna bez
popsucia smaku, a dla oszczednosci, uzyc do farszu
pieczarki zmieszane z borowikami. Chcialbym uzyskac
smak borowikow przy cenie pieczarek. :-}}} (bardzo
glosny smiech...)
Robiliscie moze cos takiego? (niekoniecznie do uszek)

waldek
===========



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 11:35:35

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: Edward Kniażycki <e.t.k@DO_NOT_SPAM.gmx.net> szukaj wiadomości tego autora

waldek wrote:
> ===========
> Jak juz o uszkach, to zastanawialem sie czy mozna bez
> popsucia smaku, a dla oszczednosci, uzyc do farszu
> pieczarki zmieszane z borowikami. [...]
Chyba mozna, jednak wtedy dodaj koniecznie nieco trufli,
dla skorygowania aromatu. Tak mysle :-)

Pozdrawiam
Ed.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 12:03:44

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

waldek wrote:

> ===========
> Jak juz o uszkach, to zastanawialem sie czy mozna bez
> popsucia smaku, a dla oszczednosci, uzyc do farszu
> pieczarki zmieszane z borowikami. Chcialbym uzyskac
> smak borowikow przy cenie pieczarek. :-}}} (bardzo
> glosny smiech...)
> Robiliscie moze cos takiego? (niekoniecznie do uszek)

Robie sałatke grzybowa, w ktorej sa pieczarki, boczniaki
i suszone borowiki. Pachnie rzeczywiście lasem, chociaz borowikow
jest w niej najmniej. Ale to pewnie zasluga sosu robionego z
wody z moczenia grzybow. Nie bardzo sobie wyobrazam, jak
osiagnac ten efekt w nadzieniu.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 12:12:37

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Krystyna Chiger:
>>Jak juz o uszkach, to zastanawialem sie czy mozna bez
>>popsucia smaku, a dla oszczednosci, uzyc do farszu
>>pieczarki zmieszane z borowikami. Chcialbym uzyskac
>>smak borowikow przy cenie pieczarek. :-}}} (bardzo
>>glosny smiech...)
>>Robiliscie moze cos takiego? (niekoniecznie do uszek)
>
>
> Robie sałatke grzybowa, w ktorej sa pieczarki, boczniaki
> i suszone borowiki. Pachnie rzeczywiście lasem, chociaz borowikow
> jest w niej najmniej. Ale to pewnie zasluga sosu robionego z
> wody z moczenia grzybow. Nie bardzo sobie wyobrazam, jak
> osiagnac ten efekt w nadzieniu.

Dodawać po trochu w czasie smażenia pieczarek. Tak robiłem kiedyś moją
chińszczyznę nawinie. Do uszek nie próbowałem, ale spróbować warto.

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 12:27:05

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: walkie <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger wrote:

> Robie sałatke grzybowa, w ktorej sa pieczarki, boczniaki
> i suszone borowiki. Pachnie rzeczywiście lasem, chociaz borowikow
> jest w niej najmniej. Ale to pewnie zasluga sosu robionego z
> wody z moczenia grzybow. Nie bardzo sobie wyobrazam, jak
> osiagnac ten efekt w nadzieniu.
>
> Krycha
>
A jak? Bo ja uwielbiam wszystko co grzybowe :)

Walkie!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-12 13:33:40

Temat: Re: Uszka do barszczu !
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

walkie wrote:

> > Robie sałatke grzybowa, w ktorej sa pieczarki, boczniaki
> > i suszone borowiki. Pachnie rzeczywiście lasem, chociaz borowikow
> > jest w niej najmniej. Ale to pewnie zasluga sosu robionego z
> > wody z moczenia grzybow. Nie bardzo sobie wyobrazam, jak
> > osiagnac ten efekt w nadzieniu.
> >
> A jak? Bo ja uwielbiam wszystko co grzybowe :)

Jutro wgram, mam ja na dyskietce w domu.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Uszka wigilijne
uszka wigilijne
wloszczyzna solona
sos czosnkowy
ciastka - grzybki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Sola pod beszamelem.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X