Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.d
e!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.n
ews.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-fo
r-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Zielone pomidory!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Wed, 22 Oct 2014 01:00:49 +0200
Message-ID: <i7f3zjbyfsv4$.enoj8gor6dk5$.dlg@40tude.net>
Lines: 53
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.66.10
X-Trace: 1413932448 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 11773 79.185.66.10:6869
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357958
Ukryj nagłówki
Wygrzebane gdzieś w necie - i na czasie :-)
Zielone pomidory - smażone (w słoikach, na zimę)
===========================================
Składniki:
1 kg dużych zielonych pomidorów
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki czarnych oliwek konserwowych
1 główka czosnku
2 ostre papryczki
Przygotowanie:
Oliwki osuszamy papierowym ręcznikiem
lub ściereczką, przekrawamy na połowy.
Czosnek obieramy a ząbki przekrawamy
wzdłuż na połowy. Paprykę rozkrawamy na
ćwiartki i czyścimy z pestek (kilka pestek
można zostawić). Na gorącą oliwę
wsypujemy czosnek, paprykę i oliwki,
podsmażamy do momentu kiedy czosnek
będzie miał lekko złoty kolor, wyjmujemy z oliwy i
odkładamy na bok. Pomidory pokrojone w
grube plastry (min. 1 cm - do 2 cm) wkładamy na
przygotowaną powyżej wrzącą oliwę i
smażymy z każdej strony (kilka minut
zależnie od wielkości plastrów. Na koniec
smażenia wkładamy czosnek oliwki i
paprykę, dopiero teraz solimy lekko (wcześniej wypłynęłoby za dużo soku,
teraz już odparował), wyłączamy.
Nakładamy do słoików i apertyzujemy,
(długość procesu apertyzacji zależy od wielkości
słoików - dla słoja 1/2 litra wynosi 30 minut).
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Doskonały dodatek do pieczonych mięs.
Robiłam w zeszłym roku - rzeczywiście doskonałe!
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|