Data: 2014-10-22 01:00:49
Temat: Zielone pomidory!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wygrzebane gdzieś w necie - i na czasie :-)
Zielone pomidory - smażone (w słoikach, na zimę)
===========================================
Składniki:
1 kg dużych zielonych pomidorów
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki czarnych oliwek konserwowych
1 główka czosnku
2 ostre papryczki
Przygotowanie:
Oliwki osuszamy papierowym ręcznikiem
lub ściereczką, przekrawamy na połowy.
Czosnek obieramy a ząbki przekrawamy
wzdłuż na połowy. Paprykę rozkrawamy na
ćwiartki i czyścimy z pestek (kilka pestek
można zostawić). Na gorącą oliwę
wsypujemy czosnek, paprykę i oliwki,
podsmażamy do momentu kiedy czosnek
będzie miał lekko złoty kolor, wyjmujemy z oliwy i
odkładamy na bok. Pomidory pokrojone w
grube plastry (min. 1 cm - do 2 cm) wkładamy na
przygotowaną powyżej wrzącą oliwę i
smażymy z każdej strony (kilka minut
zależnie od wielkości plastrów. Na koniec
smażenia wkładamy czosnek oliwki i
paprykę, dopiero teraz solimy lekko (wcześniej wypłynęłoby za dużo soku,
teraz już odparował), wyłączamy.
Nakładamy do słoików i apertyzujemy,
(długość procesu apertyzacji zależy od wielkości
słoików - dla słoja 1/2 litra wynosi 30 minut).
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Doskonały dodatek do pieczonych mięs.
Robiłam w zeszłym roku - rzeczywiście doskonałe!
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|