Data: 2001-08-24 06:27:04
Temat: dieta nielaczenia (dlugie)
Od: "Beata" <b...@h...torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wczesniej pisalam o niej na grupie, a teraz dla zainteresowanych podaje
szczegoly:
Zgodnie z jej zasada nie nalezy laczyc w jednym posilku produktow
zawierajacych bialko, oraz takich, ktore sa bogate w weglowodany, np. miesa
z ziemniakami czy pieczywa a serem. By je strawic, uklad pokarmowy musi
wyprodukowac dwa rozne rodzaje enzymow. Gdy produkty z obu grup znajda sie w
zoladku rownoczesnie, pokarm nie zostanie zostanie nalezycie strawiony,
czego skutkiem bedzie odkladanie sie tkanki tluszczowej.
Jedniodniowy jadlospis zostal tak dobrany, by nie przekraczal 1200 kcal. po
10 dniach mozesz jesc troche wiecej, caly czas przestrzegajac jednak zasady
nielaczenia. Prawdopodobnie bedzie sie dalej chudlo, choc nieco wolniej. Za
to jest gwarancja, ze nie wystapi efekt jo-jo.
-nalezy wypijac codziennie ok. 2 litrow plynow, najlepiej sokow warzywnych
lub wody mineralnej
- Danie obiadowe mozna zjesc na kolacje i odwrotnie. Postepuj tak, jak ci
wygodnie.
-Produkty polecane w diecie z wyjatkiem owocow sezonowych sa dostepne przez
caly rok. Mozna ja wiec stosowac, kiedy sie zeszche.
W obrebie jednego posilku nie laczymy produktow z grup: bialkowej i
weglowodanowej. Jedne i drugie mozna natomiast laczyc z produktami z grupy
neutralnej, ktore zawieraja minimalna ilosc bialek i weglowodanow, lub jada
sie w niewielkich ilosciach.
GRUPA BIALKOWA:
mieso, drob, wedliny, ryby, jajka, mleko, smietana, sery, jogurty, kefir,
maslanka, ser tofu, ser feta, warzywa straczkowe
GRUPA WEGLOWODANOWA:
ziemniaki, ryz, kluski, chleb, bulki, ciasta i ciastka, muesli, cukier,
suszone owoce
GRUPA NEUTRALNA:
warzywa (z wyjatkiem straczkowych), owoce (z wyjatkiem suszonych), grzyby,
maslo, olej, oliwa, majonez, ziarna slonecznika, kielki, kawa, herbata, soki
warzywne i owocowe, miod.
1 DZIEN
SNIADANIE
Kromka chrupkiego pieczywa
Pol malego swiezego ogorka
Natka pietruszki
Maslo
Sol, pieprz
Pieczywo posmarowac maslem, ulozyc na kromce pokrojonego w plasterki ogorka,
posypac natka pietruszki, przyprawic pieprzem i sola.
DRUGIE SNIADANIE
kubeczek gestego jogurtu naturalnego
lyzeczka miodu
jogurt wlac do filizanki, wymieszac z miodem.
OBIAD
RYBA Z RYSZTU Z SALATKA Z KAPUSTY KISZONEJ
100 g swiezej ryby (soli, dorsza lub pstraga)
3 lyzki kiszonej kapusty
pol malej cebuli
lyzeczka oleju roslinnego
maslo
cytryna
tymianek
sol
natka pietruszki
Rybe oczyscic, posolic, natrzec tymiankiem, skropic sokiem z cytryny.
Odstawic w chlodne miejsce n apol godziny. posmarowac z obu stron masle,
ulozyc a ruszcie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temp. 190C.
posypac natka pietruszki. kapuste i cebule pokroic, dolac olej, wymieszac.
PODWIECZOREK
1/4 filizanki ryzu
jablko
banan
mandarynka
cynamon
ryz ugotowac, odcedzic, ostudzic. Owoce obrac, drobno pokroic. Wymieszac z
ryzem, posypac cynamonem. Wstawic do lodowki na 15 minut.
KOLACJA
SALATA PO FRANCUSKU
1/2 glowki salaty
lyzka soku z cytryny
3 lyzki oliwy lub oleju
sol i pieprz
Salate umyc, osaczyc i pokroic.Oliwe i sok z cytryny wymieszac, doprawic do
smaku. Salate polac przyrzadzonym sosem
2 DZIEN
SNIADANIE
2 jajka
plaster szynki
lyzeczka masla
lyzeczka posiekanego szczypiorku
sol
Na stopione maslo wlozyc drobno pokrojona wedline, podsmazyc pol minuty.Wlac
rozbite, posolone jajka. Usmazyc mieszajac. Na talerzu posypac
szczypiorkiem.
DRUGIE SNIADANIE
filizanka owocow sezonowych
kubeczek jogurtu naturalnego
Owoce umyc, osaczyc, wylozyc na talerz, polac jogurtem
OBIAD
SMAZONY FILET Z KURCZAKA Z BROKULAMI
filet z piersi kurczaka (100g)
lyzeczka oleju roslinego
pol paczki mrozonych brokulow
lyzeczka masla
soli i pieprz
Filet umyc, osuszyc, oproszyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac olej,
wlozyc filet, smazyc po 7 minut z kazdej strony, zdjac. Brokuly ugotowac wg
przepisu na opakowaniu, osaczyc. Wylozyc na talerz, polaczyc z maslem.
PODWIECZOREK
duzy pomidor
pol malej cebuli
lyzka sosu winegret
sol i pieprz
Pomidor umyc, pokroic w plastry. Cebule obrac, pokroic w krazki. Ulozyc
warzywa na talerzu. posypac pieprzem i sola, polac sosem winegret.
KOLACJA
bulka grahamka
2 listki zielonej salaty
cztery rzodkiewki
maslo lub miekka margaryna
Buleczke rozciac, posmarowac oba kawalki cieniutka wartwa masla lub
margaryny. Rzodkiewki umyc, pokroic na plasterki, ulozyc na bulce. Przykryc
liscmi salaty.
3 DZIEN
SNIADANIE
kubeczek serka waniliowego
mandarynka
Serek wylozyc do miseczki. Mandarynke obrac, pokroic, wymieszac z serkiem
DRUGIE SNIADANIE
Kromka razowego pieczywa
maly ogorek konserwowy
maslo
Posmarowac chleb maslem. ogorek pokroic, ulozyc na kanapce.
OBIAD
ZUPA POMODOROWO-JARZYNOWA
pomidory sparzyc, obrac ze skorki, pokroic. Cebule, por i seler drobno
pokroic, podsmazyc w rondlu na oleju. Dodac pomidory i przyprawy, wymieszac.
Wlac okolo litra wody. Gotowac na malum ogniu. Na talerzu posypac natka
pietruszki.
PODWIECZOREK
jajko
lyzka posiekanego szczypiorku
listek salaty
lyzeczka majonezu
jajko ugotowac na twardo, obrac i drobno pokroic. Wymieszac z pokrojonym
lisciem salaty, szczypiorkiem i lyzeczka majonezu
KOLACJA
KOLOROWA PRZEKASKA PAPRYKOWA
2 sredniej wielkosci straki papryki w dwoch kolorach
pol malej cebuli
lyzka sosu winegret
papryke umyc, wydrazyc, pokroic w paseczki.Cebule umyc, obrac, pokroic w
krazki. Wymieszac z lyzeczka sosu winegret.
4 DZIEN
SNIADANIE
kubeczek twarozku wiejskiego
5 rzodkiewek
pol malego swiezego ogorka
lyzeczka ziaren slonecznika
lyzeczka posiekanego szczypiorku
Twarozek wylozyc na talerz. Warzywa pokroic w drobna kostke. wymieszac z
twarozkiem, szczypiorkiem i ziarnami slonecznika.
DRUGIE SNIADANIE
kromka rzowego chleba
lyzeczka miodu
maslo
Opieczona kromke chleba posmarowac cienko maslem i miodem
OBIAD
FASZEROWANA PAPRYKA
duzy strac papryki
100 g mielonego miesa indyczego
cebula
3 duze pieczarki
2 lyzki oleju
pieprz i sol
Papryke umyc i osuszyc, odkroic czubki, wygracyc. Cebule obrac i posiekac.
pieczarki obrac i pokroic. mieso, cebule i pieczarki smazyc przez ok. 5
minut na lyzce oleju. Doprawic na patelni do smaku. papryke napelnic
nadzieniem, przykryc czubkiem, ulozyc w zaroodpornym naczyniiu. Polac lyzka
oleju, zapiekac ok. 25 minut w temp. 190C
PODWIECZOREK
filizanka owocow sezonowych
pol kubeczk ajogurtu naturalnego
owoce umyc, ulozyc na talerzu, polac jogurtem.
KOLACJA
SALATKA Z ZTUNCZYKA
pol puszki tunczyka w sosie wlasnym
ogorek onserwowy
pol papryki
mala cebulka
lyzeczka majonezu
pieprz i sol
Tunczyka osaczyc, Ogorek pokroic w kostke, papryke w paski, cebulke w
krazki. Skladniki wymieszac z majonezem, doprawic.
5 DZIEN
SNIADANIE
3 lyzki muesli
banan
1/4 szklanki soku pomaranczowego
muesli namoczyc na 15 minut w soku. banan pokroic w plasterki, wymieszac z
muesli.
DRUGIE SNIADANIE
kromka pieczywa chrupkiego
pomidor
pieprz i sol
maslo
pieczywo posmarowac maslem, polozyc na nim pomidora.
OBIAD
PIECZONE KURCZE
udko kurczaka
zabek czosnku
lyzka oleju
pol glowki salatki
pol kubeczka jogurtu
pieprz, sol
Udko umyc, natrzec sola, pieprzem i czosnkiem. Podsmazyc na oleju, by sie
zrumienilo. Przelozyc do brytfanny, podlac 1/2 szklanki wody, przykryc, piec
ok. 30 min w temp. 200C. Salate pokroic, wymieszac z jogurtem, doprawic
PODWIECZOREK
kubeczek kefiru
kilka malych owocow
Zmiksowac fefir z owocami, pic schlodzony z kostka lodu.
KOLACJA
SALATKA FARMERSKA
pol kubeczka naturalnego serka homogenizowanego
pol glowki salaty
pol ogorka
pol papryki
4 rzodkiewki
pieprz, sol
Warzywa umyc, pokroic. Dodac serek, doprawic.
6DZIEN
SNIADANIE
pol kubeczk anaturalnego serka homogenizowanego
plasterek szynki
pol straka papryki
maly ogorek konserwowy
pieprz, sol. ostra papryka
serek wylozyc na talerz, szynke, ogorek i papryke pokroic w kostke,
wymieszac z serkiem, doprawic
DRUGIE SNIADANIE
kiwi, mandarynka, jablko
owoce drobno pokroic, wymieszac
OBIAD
SPAGHETTI Z WARZYWAMI
40g spaghetti
strak papryki
cebula
4 pieczarki
pomidor, sol, pieprz,
lyzeczka oleju
makaron ugotowac na poltwardo, odcedzic. Warzywa oczyscic, drobno pokroic.
pomidor obrac ze skorki, pokroic. Na glebokiej patelni rozgrzac olej, wlozyc
pieczarki, cebule i papryke, doprawic. Podsmazyc 3 minuty mieszajac. Dodac
1/4 szklanki wody, poddusic pod przykryciem 10 minut. Dodac pokrojony
pomidor, poddusic jeszcze 10 minut. przygotowanym sosem polac makaron.
PODWIECZOREK
mala marchewka
jablko
lyzeczka majonezu
marchewke i jablko umyc, oskrobac, zetrzec na tarce. Dodac majonez,
wymieszac.
KOLACJA
SALATKA GRECKA
pol glowki salaty
1/4 opakowania serka feta light
pomidor
1/4 cebuli
pol swiezego ogorka
lyzeczka oleju
pieprz i sol
salate umyc, osaczyc. Pomidor sparzyc, obrac ze skorki, pokroic. Cebule
pokroic w talarki, ogorek i fete w kostke. Skladniki poaczyc, polac lyzeczka
oleju. doprawic do smaki i wymieszac.
cdn.
(nie zdazylam wiecej na razie wklepac)
|