« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2015-11-25 14:40:55
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:56556135$0$22843$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2015-11-25 o 05:35, Pszemol pisze:
>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:5654dbb0$0$655$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Z mrożonkami jest taki sam problem. Niby świeże, a termin spożywalności
>>>> czasami bardzo odległy.
>>>> Gdzieś tkwi hak.
>>>
>>> Hak tkwi pewnie w zmianie struktury. BTW Mrożone brokuły, kalafior
>>> gotują się do miękkości znacznie szybciej niż świeże. Ale nie wszystkie
>>> warzywa tak reagują na mrożenie.
>>
>> Po prostu w czasie zamrażania powiększa się objętość
>> zamarzających płynów komórkowych i pękają ściany
>> komórkowe - dlatego między innymi zamrażanie jest
>> śmiertelne dla wielu żywych organizmów, które mają
>> dużo wody w sobie :-) Kryształy lodu robią od wewnątrz
>> harakiri każdej komóre z osobna.
>
> Dlatego mrożonych warzyw nigdy nie nazwałabym świeżymi. Może i jest to
> najlepszy sposób na zachowanie jak największej ilości witamin, ale jednak
> to nie to samo.
Ewa, dla nas - normalnych ludzi, jest to oczywiste że świeże
warzywa to takie które właśnie zostały wyjęte z ogródka.
Czyli nieprzetwarzane i to w żaden sposób: ani nie suszone
ani nie mrożone, ani nie kiszone, ani nie kwaszone...
Ale są ludzie od nas dużo bardziej normalni, jak sama widzisz :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2015-11-25 15:02:39
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)Dnia Wed, 25 Nov 2015 13:46:05 +0100, Ikselka napisał(a):
> http://a.pl/zdjecie-565479/swiezy-sok-z-kiszonej-kap
usty-i-marchwi-Full
> //ten ma 7 dni i ten wybrałabym
...ale i inna, w miarę obiektywna wykładnia do tego, też jest dostępna:
"Sok z kiszonej kapusty i inne świeże soki Cymes można kupić w sklepach
spożywczych w specjalnie wydzielonych lodówkach. Jedna butelka zawierająca
250 mililitrów soku z kiszonej kapusty kosztuje 2,30-2,50 złotych.
Świeże soki Cymes zostały nagrodzone Laurem Konsumenta 2008 jako
najpopularniejszy produkt na polskim rynku w kategorii ?świeże soki?."
http://gieldaspozywcza.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Sok-z-kisz
onej-kapusty-Wzmocnij-organizm-zadbaj-o-sylwetk%C4%9
9-1232.html
--
XL
2005 - Islam ekspansywny:
http://annur.pl/inwazja-islamu-na-swiat-cywilizowany
-cz-i/
http://annur.pl/inwazja-islamu-na-swiat-cywilizowany
-czesc-ii-proby-islamizacji-europy/
2015 - Islam inwazyjny:
http://niepoprawnipolitycznie.com/zdychaj-francjo-dl
a-przykladu/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2015-11-25 15:04:14
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)Pan Pszemol napisał:
>>>>>>> Widzę, że chcesz się kłócić o definicję świeżości,
>>>>>>> sorry, to nie ze mną.
[...]
>> Dlatego mrożonych warzyw nigdy nie nazwałabym świeżymi.
>> Może i jest to najlepszy sposób na zachowanie jak największej
>> ilości witamin, ale jednak to nie to samo.
>
> Ewa, dla nas - normalnych ludzi, jest to oczywiste że świeże
> warzywa to takie które właśnie zostały wyjęte z ogródka.
> Czyli nieprzetwarzane i to w żaden sposób: ani nie suszone
> ani nie mrożone, ani nie kiszone, ani nie kwaszone...
> Ale są ludzie od nas dużo bardziej normalni, jak sama widzisz :-)
Warzywa drugiej świeżości. Mistrz i Małgorzata. Dwa w jednym. Klasyka.
Jarek
--
Druga świeżość to nonsens! Świeżość bywa tylko jedna pierwsza i tym samym
ostatnia. A skoro jesiotr jest drugiej świeżości, to oznacza to po prostu,
że jest zepsuty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2015-11-25 17:21:29
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)Dnia 2015-11-25 15:04, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Pan Pszemol napisał:
>
>
>>>>>>>> Widzę, że chcesz się kłócić o definicję świeżości,
>>>>>>>> sorry, to nie ze mną.
> [...]
>>> Dlatego mrożonych warzyw nigdy nie nazwałabym świeżymi.
>>> Może i jest to najlepszy sposób na zachowanie jak największej
>>> ilości witamin, ale jednak to nie to samo.
>>
>> Ewa, dla nas - normalnych ludzi, jest to oczywiste że świeże
>> warzywa to takie które właśnie zostały wyjęte z ogródka.
>> Czyli nieprzetwarzane i to w żaden sposób: ani nie suszone
>> ani nie mrożone, ani nie kiszone, ani nie kwaszone...
>> Ale są ludzie od nas dużo bardziej normalni, jak sama widzisz :-)
>
> Warzywa drugiej świeżości. Mistrz i Małgorzata. Dwa w jednym. Klasyka.
H&S
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2015-11-25 20:42:49
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu 2015-11-25 o 14:40, Pszemol pisze:
> Ewa, dla nas - normalnych ludzi, jest to oczywiste że świeże
> warzywa to takie które właśnie zostały wyjęte z ogródka.
> Czyli nieprzetwarzane i to w żaden sposób: ani nie suszone
> ani nie mrożone, ani nie kiszone, ani nie kwaszone...
> Ale są ludzie od nas dużo bardziej normalni, jak sama widzisz :-)
Ja nie jestem na tyle ortodoksyjna, żeby tylko wyjęte wprost z ogródka.
Uznam za świeżą także zakopcowaną marchewkę, buraki, pietruszkę itd. o
ile nie będą zwiędłe czy dokumentnie już wyschłe.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2015-11-25 20:43:49
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu 2015-11-25 o 13:33, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 24 Nov 2015 21:45:32 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-11-24 o 15:00, Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 24 Nov 2015 13:47:06 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2015-11-24 o 13:26, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 24 Nov 2015 11:38:42 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 2015-11-24 o 10:27, XL pisze:
>>>>>>> "yapann" <y...@o...pl> Wrote in message:
>>>>>>>> Gdzie kupić (i ewnetualnie jaki producent, jeśli ktoś używa i może
>>>>>>>> rekomendować) butelkowany sok z kiszonej kapusty?
>>>>>>>> Najchętniej jakiś prawdziwy (niedooctowany itp), w szkle jakby był to
>>>>>>>> sup-wer (i eko :)).
>>>>>>>> W Trójmieście pytam (ale może znacie jakieś produkty soku kapuścianego w
>>>>>>>> innej okolicy, to się zorientuję czy i u nas ktoś dystrybuuje,,)
>>>>>>> Wydaje mi się, że znajdziesz w ofercie tzw soków jednodniowych,
>>>>>>> małe, szklane butelki z kapselkami.
>>>>>> A z jakiegoż to powodu sok z kiszonej kapusty miałby być jednodniowy?
>>>>>
>>>>> Hint "TZW".
>>>>>
>>>>>> Soki "jednodniowe" są wyciskane ze świeżych warzyw i owoców.
>>>>> Sok z kiszonej kapusty też. To ŚWIEŻA kiszona kapusta :->
>>>> Bzdurzysz jzw.
>>>>
>>> Nie wiesz,o czym gadasz. Kiszenie to sposób przedłużania świeżości warzyw i
>>> owoców. Warzywa kiszone zachowują swoje wartości mineralne, witaminowe i
>>> smakowe, także fizyczne. Widzę, że chcesz się kłócić o definicję świeżości,
>>> no ale sorry, to nie ze mną.
>> Jak dla mnie możesz sobie uważać sfermentowaną kapustę za świeżą, która
>> spełnia warunki soku jednodniowego. Nic mi do tego.
>> Nie zmienia to jednak faktu, że dziś widziałam na półce w warzywniaku
>> sok z kiszonej kapusty w woreczku (marki "słoneczne pole" czy jakoś
>> tak), z datą przydatności do spożycia "marzec 2016".
>>
> Kupiłabyś toto? - zwłaszcza w woreczku 3-]
To nie ma nic do rzeczy, czy bym kupiła. Ale gdybym była w wielkiej
potrzebie, to pewnie tak.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2015-11-25 21:42:34
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 25 Nov 2015 08:20:22 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> Kryształy lodu robią od wewnątrz
>>> harakiri każdej komóre z osobna.
>
> W przemysłowych mrożonkach nie robią.
< Ale tylko dlatego, że się blanszuje warzywa przed.
A w jaki to sposób blanszowanie pomaga przy mrożeniu
i zapobiega pękaniu komórek? Czy wiesz co to blanszowanie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2015-11-25 21:43:53
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu 2015-11-24 o 03:20, yapann pisze:
> Gdzie kupić (i ewnetualnie jaki producent, jeśli ktoś używa i może
> rekomendować) butelkowany sok z kiszonej kapusty?
> Najchętniej jakiś prawdziwy (niedooctowany itp), w szkle jakby był to
> sup-wer (i eko :)).
> W Trójmieście pytam (ale może znacie jakieś produkty soku kapuścianego w
> innej okolicy, to się zorientuję czy i u nas ktoś dystrybuuje,,)
>
>
>
>
> ps:
> Zdziwiłam się setnie, że jakieś newsy jeszcze żyją - może ta grupa (i
> jej przodownicy) taka niedozajechania ;)
>
może to pomoże?
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-zrobic-domowy-s
ok-z-kapusty-swiezy-lub-kiszony/
--
"Nie ma grzecznej metody sugerowania komuś ze poświecił całe
swoje życie szaleństwu."
Daniel Dennett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2015-11-25 22:40:42
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)W dniu .11.2015 o 21:42 Pszemol <P...@p...com> pisze:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 25 Nov 2015 08:20:22 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Kryształy lodu robią od wewnątrz
>>>> harakiri każdej komóre z osobna.
>>
>> W przemysłowych mrożonkach nie robią.
> < Ale tylko dlatego, że się blanszuje warzywa przed.
>
> A w jaki to sposób blanszowanie pomaga przy mrożeniu
> i zapobiega pękaniu komórek? Czy wiesz co to blanszowanie?
Pszemol, poczytaj sobie w sieci!
Na przykład:
https://zakochanewzupach.pl/jak-mrozic-warzywa-na-zi
mowe-zupy/
Czy _wszystkie_ Twoje wątpliwości musi rozwiewać Ikselka?
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2015-12-01 08:21:05
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:wpp3osq0k70o.l7vosa8w48sz$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 25 Nov 2015 08:20:22 +0100, FEniks napisał(a):
>
>>> Kryształy lodu robią od wewnątrz
>>> harakiri każdej komóre z osobna.
>
> W przemysłowych mrożonkach nie robią.
> Ale tylko dlatego, że się blanszuje warzywa przed.
A w jaki to sposób blanszowanie wpływa na
powstawanie kryształów w czasie mrożenia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |