« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-08 15:07:03
Temat: kaczka pieczona - jak?Witajcie,
Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej upiec.
Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co zrobiłam
źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy na
kaczkę?
Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
Dzięki.
Pozdrawiam
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-08 16:22:14
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:e18ji4$jmp$1@opal.icpnet.pl...
> Witajcie,
> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej
> upiec.
> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co zrobiłam
> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy na
> kaczkę?
> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
> Dzięki.
> Pozdrawiam
> Barbara
Zbyt wysoka temperatura piekarnika, z jabłkami najlepsza...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-08 16:46:38
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?> Zbyt wysoka temperatura piekarnika, z jabłkami najlepsza...
>
A jakie przyprawy najlepiej dodać? I w jakiej dokładnie temperaturze powinno
się piec kaczkę?
Dzięki.
Pozdrawiam
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-08 17:48:46
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?Świadomie, albo i nie Barbara K. napisał(a):
>> Zbyt wysoka temperatura piekarnika, z jabłkami najlepsza...
>
> A jakie przyprawy najlepiej dodać? I w jakiej dokładnie temperaturze powinno
> się piec kaczkę?
Zaraz, zaraz... to pieczenie *kaczek* i w ogóle używanie ich w celach
konsumpcyjnych nie jest teraz w Polsce zakazane?
Pozdrawiam, prawie świątecznie!
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-08 17:58:41
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?> >
>
> A jakie przyprawy najlepiej dodać?
Zdecydowanie majeranek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-08 19:17:35
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?Najprościej - sól i majeranek - nie żałować;)
Nie daję żadnych innych przypraw, bo uważam, że mięso kaczki jest tak
smaczne, że nie należy go "przedobrzyć".
Jabłka do środka - opcjonalnie, ja nie daję.
Sposób pieczenia - kładę przyprawioną kaczkę na ruszt, pod spód daję blachę
będącą w standardowym wyposażeniu piekarnika. Na blachę leję wodę i w
trakcie pieczenia uzupełniam ją w miarę potrzeby - uwaga- nie zapomnij o
uzupełnianiu! Jest to świetny sposób pieczenia, bo:
- tłuszcz ścieka na blachę do wody, więc nie ma swądu spalonego tłuszczu
- kaczka jest b. soczysta
- ma pięknie zrumienioną skórę
Piekę w termoobiegu, ok 200 st. C.
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-08 20:29:06
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?On Sat, 8 Apr 2006 17:07:03 +0200, Barbara K. napisał(a):
>> Witajcie,
>> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej upiec.
>> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
>> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
>> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co zrobiłam
>> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
>> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy na
>> kaczkę?
>> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
w miseczce wymieszaj przecisniety przez praske czosnek,
majeranek i sol (mozna dodac odrobine oleju, zeby sie lepiej mieszalo)
i porzadnie natrzyj tym kaczke. w srodek kaczki upchnij pokrojone i obrane
i odgniazdowane jablka. niech kaczka troszke polezy w przyprawach, a potem
wloz kaczke w brytfanke wlej w nia odrobine wody i
piecz - jesli sie da to w czasie pieczenia sprobuj ja obrocic, jesli nie,
to tylko polewaj ja sosem z pieczenia. jesli braknie sosu to podlej
niewielka iloscia wody.
jakis czas temu kupilam kaczke i zanim ja zamrozilam wlasnie natarlam ja
przyprawami i nafaszerowalam jablkami. taka kaczke zawinelam w folie i
zamrozilam, pozniej juz tylko zamrozona kaczke wlozylam w brytfanke i
pieklam. wyszla przepyszna:)
--
Izza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-09 00:48:00
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
"Izza" <i...@c...poczta.onet.pl> wrote in message
news:slrne3g8d1.moo.iza_bella@ssc.org...
> On Sat, 8 Apr 2006 17:07:03 +0200, Barbara K. napisał(a):
>>> Witajcie,
>>> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej
>>> upiec.
>>> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
>>> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
>>> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co
>>> zrobiłam
>>> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
>>> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy
>>> na
>>> kaczkę?
>>> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
>
> w miseczce wymieszaj przecisniety przez praske czosnek,
> majeranek i sol (mozna dodac odrobine oleju, zeby sie lepiej mieszalo)
> i porzadnie natrzyj tym kaczke. w srodek kaczki upchnij pokrojone i obrane
> i odgniazdowane jablka. niech kaczka troszke polezy w przyprawach, a potem
> wloz kaczke w brytfanke wlej w nia odrobine wody i
> piecz - jesli sie da to w czasie pieczenia sprobuj ja obrocic, jesli nie,
> to tylko polewaj ja sosem z pieczenia. jesli braknie sosu to podlej
> niewielka iloscia wody.
>
> jakis czas temu kupilam kaczke i zanim ja zamrozilam wlasnie natarlam ja
> przyprawami i nafaszerowalam jablkami. taka kaczke zawinelam w folie i
> zamrozilam, pozniej juz tylko zamrozona kaczke wlozylam w brytfanke i
> pieklam. wyszla przepyszna:)
Do obracania musi być zaszyta, aby nadzienie nie wypadało w czesie obróbki.
Nadziewać można różnymi nadzieniami głównie kasze. Także z grzybami.
Inna sprawa jaka jest to kaczka - jeżeli zwykła to wszystkie w/w prace są
opisane, jeżeli mus-kus to warto wykorzystać jej chude mięso i potraktowac
jak dziką. Z tym, że wymaga uważnego usunięcia resztek upierzenia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-09 08:31:12
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?> w miseczce wymieszaj przecisniety przez praske czosnek,
> majeranek i sol (mozna dodac odrobine oleju, zeby sie lepiej mieszalo)
> i porzadnie natrzyj tym kaczke. w srodek kaczki upchnij pokrojone i obrane
> i odgniazdowane jablka. niech kaczka troszke polezy w przyprawach, a potem
> wloz kaczke w brytfanke wlej w nia odrobine wody i
> piecz - jesli sie da to w czasie pieczenia sprobuj ja obrocic, jesli nie,
> to tylko polewaj ja sosem z pieczenia. jesli braknie sosu to podlej
> niewielka iloscia wody.
> ...
A w jakiej temperaturze pieczesz i jak długo?
Dzięki serdeczne.
Pozdrawiam.
Barbara z kaczką w zamrażalniku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-09 08:33:48
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?> Sposób pieczenia - kładę przyprawioną kaczkę na ruszt, pod spód daję
> blachę będącą w standardowym wyposażeniu piekarnika. Na blachę leję wodę i
> w trakcie pieczenia uzupełniam ją w miarę potrzeby - uwaga- nie zapomnij o
> uzupełnianiu! Jest to świetny sposób pieczenia, bo:
> - tłuszcz ścieka na blachę do wody, więc nie ma swądu spalonego tłuszczu
> - kaczka jest b. soczysta
> - ma pięknie zrumienioną skórę
> Piekę w termoobiegu, ok 200 st. C.
> Pozdr. Ewa
I jest dopieczona w środku a nie spalona na wierzchu? Jak długo ją pieczesz?
Dzięki bardzo.
Pozdrawiam.
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |