Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kaczka pieczona - jak?
Date: Sun, 9 Apr 2006 02:48:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <e19ln9$cvc$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e18ji4$jmp$1@opal.icpnet.pl> <s...@s...org>
NNTP-Posting-Host: abcx174.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1144543786 13292 83.6.239.174 (9 Apr 2006 00:49:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Apr 2006 00:49:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0615-0, 2006-04-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265246
Ukryj nagłówki
"Izza" <i...@c...poczta.onet.pl> wrote in message
news:slrne3g8d1.moo.iza_bella@ssc.org...
> On Sat, 8 Apr 2006 17:07:03 +0200, Barbara K. napisał(a):
>>> Witajcie,
>>> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej
>>> upiec.
>>> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
>>> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
>>> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co
>>> zrobiłam
>>> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
>>> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy
>>> na
>>> kaczkę?
>>> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
>
> w miseczce wymieszaj przecisniety przez praske czosnek,
> majeranek i sol (mozna dodac odrobine oleju, zeby sie lepiej mieszalo)
> i porzadnie natrzyj tym kaczke. w srodek kaczki upchnij pokrojone i obrane
> i odgniazdowane jablka. niech kaczka troszke polezy w przyprawach, a potem
> wloz kaczke w brytfanke wlej w nia odrobine wody i
> piecz - jesli sie da to w czasie pieczenia sprobuj ja obrocic, jesli nie,
> to tylko polewaj ja sosem z pieczenia. jesli braknie sosu to podlej
> niewielka iloscia wody.
>
> jakis czas temu kupilam kaczke i zanim ja zamrozilam wlasnie natarlam ja
> przyprawami i nafaszerowalam jablkami. taka kaczke zawinelam w folie i
> zamrozilam, pozniej juz tylko zamrozona kaczke wlozylam w brytfanke i
> pieklam. wyszla przepyszna:)
Do obracania musi być zaszyta, aby nadzienie nie wypadało w czesie obróbki.
Nadziewać można różnymi nadzieniami głównie kasze. Także z grzybami.
Inna sprawa jaka jest to kaczka - jeżeli zwykła to wszystkie w/w prace są
opisane, jeżeli mus-kus to warto wykorzystać jej chude mięso i potraktowac
jak dziką. Z tym, że wymaga uważnego usunięcia resztek upierzenia...
|