Data: 2006-04-08 20:29:06
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
Od: Izza <i...@c...poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 8 Apr 2006 17:07:03 +0200, Barbara K. napisał(a):
>> Witajcie,
>> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej upiec.
>> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
>> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
>> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co zrobiłam
>> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
>> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy na
>> kaczkę?
>> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
w miseczce wymieszaj przecisniety przez praske czosnek,
majeranek i sol (mozna dodac odrobine oleju, zeby sie lepiej mieszalo)
i porzadnie natrzyj tym kaczke. w srodek kaczki upchnij pokrojone i obrane
i odgniazdowane jablka. niech kaczka troszke polezy w przyprawach, a potem
wloz kaczke w brytfanke wlej w nia odrobine wody i
piecz - jesli sie da to w czasie pieczenia sprobuj ja obrocic, jesli nie,
to tylko polewaj ja sosem z pieczenia. jesli braknie sosu to podlej
niewielka iloscia wody.
jakis czas temu kupilam kaczke i zanim ja zamrozilam wlasnie natarlam ja
przyprawami i nafaszerowalam jablkami. taka kaczke zawinelam w folie i
zamrozilam, pozniej juz tylko zamrozona kaczke wlozylam w brytfanke i
pieklam. wyszla przepyszna:)
--
Izza
|