Data: 2006-04-21 09:54:18
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
Od: "gdaMa" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. wyklikał(a):
> Witajcie,
> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej
> upiec.
Trochę po czasie, ale będzie na przyszłość ;)
> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co
> zrobiłam źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku
> surową.
Zbyt wysoka temperatura.
> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie
> przepisy na kaczkę?
Kaczkę natrzeć tylko solą i majerankiem - nie żałować. Powinna poleżeć z
przyprawami conajmniej przez noc.
Wypełnić kwaśnymi jabłkami (najlepiej Bojkeną) lub pomarańczami.
Piec przez ok 20-30 min w ok 200 st C aż zacznie puszczać tłuszcz. Potem
podlać wodą, zmniejszyć do ok. 150 st C, przykryć folią i piec w sumie tyle
godzin ile kaczka waży, od czasu do czasu podlewając sosikem i ew.
uzupełniać poziom płynu dolewając przegotowanej wody. Na koniec można
podpiec skórkę zwiększając temperaturę i odkrywając ptaszydło ;).
Do kaczuchy podawać upieczone jabłka i żurawinę lub borówki.
--
Pozdrawiam *gdaMa* (Magda)
adres nadawczy to spampułapka - odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
|