Data: 2006-04-09 00:48:00
Temat: Re: kaczka pieczona - jak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Izza" <i...@c...poczta.onet.pl> wrote in message
news:slrne3g8d1.moo.iza_bella@ssc.org...
> On Sat, 8 Apr 2006 17:07:03 +0200, Barbara K. napisał(a):
>>> Witajcie,
>>> Kupiłam na Święta kaczkę zamrożoną i zastanawiam się jak ją najlepiej
>>> upiec.
>>> Mam kilka przepisów ściągniętych kiedyś z sieci (nawet sama kiedyś komuś
>>> podawałam orientacyjnie), ale potrzebuję jakiegoś sprawdzonego.
>>> Kilka lat temu piekłam kaczkę z jabłkami w środku i nie wiem, co
>>> zrobiłam
>>> źle, ale na wierzchu miałam prawie spaloną, a w środku surową.
>>> Macie jakieś sprawdzone i przetestowane najlepiej wielokrotnie przepisy
>>> na
>>> kaczkę?
>>> Będę szalenie wdzięczna za podpowiedzi.
>
> w miseczce wymieszaj przecisniety przez praske czosnek,
> majeranek i sol (mozna dodac odrobine oleju, zeby sie lepiej mieszalo)
> i porzadnie natrzyj tym kaczke. w srodek kaczki upchnij pokrojone i obrane
> i odgniazdowane jablka. niech kaczka troszke polezy w przyprawach, a potem
> wloz kaczke w brytfanke wlej w nia odrobine wody i
> piecz - jesli sie da to w czasie pieczenia sprobuj ja obrocic, jesli nie,
> to tylko polewaj ja sosem z pieczenia. jesli braknie sosu to podlej
> niewielka iloscia wody.
>
> jakis czas temu kupilam kaczke i zanim ja zamrozilam wlasnie natarlam ja
> przyprawami i nafaszerowalam jablkami. taka kaczke zawinelam w folie i
> zamrozilam, pozniej juz tylko zamrozona kaczke wlozylam w brytfanke i
> pieklam. wyszla przepyszna:)
Do obracania musi być zaszyta, aby nadzienie nie wypadało w czesie obróbki.
Nadziewać można różnymi nadzieniami głównie kasze. Także z grzybami.
Inna sprawa jaka jest to kaczka - jeżeli zwykła to wszystkie w/w prace są
opisane, jeżeli mus-kus to warto wykorzystać jej chude mięso i potraktowac
jak dziką. Z tym, że wymaga uważnego usunięcia resztek upierzenia...
|