« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-23 21:38:14
Temat: kwas chlebowyMam pytanie:
Czy ktoś może orientuje się jak zrobić kwas chlebowy?
Będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuję
Bartek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-23 21:46:11
Temat: Re: kwas chlebowy
Użytkownik "Bart" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aPUId.798$fy.266@newsfe6-gui.ntli.net...
> Mam pytanie:
> Czy ktoś może orientuje się jak zrobić kwas chlebowy?
> Będę wdzięczny za pomoc.
> Z góry dziękuję
>
> Bartek
1 kg żytniego chleba razowego 30 dkg cukru 2 dkg drożdży 1łyżeczka otartej
skórki z cytryny 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka surowego ryżu
Pokrojony na kromki i wysuszony chleb zalać 5 litrami przegotowanej wody z
cukrem. Dodać skórkę cytrynową. Pozostawić na kilka godzin. Przecedzić przez
gęste sito. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 5
godzin. Ponownie przecedzić. Przygotować 10 półlitrowych butelek. Do każdej
wrzucić 4 rodzynki i kilka ziarenek ryżu. Butelki szczelnie zamknąć. Wynieść
w chłodne miejsce poukładać w pozycji leżącej. Nadaje się do picia
conajmniej po 2 dniach.
:)))
- przyznam się że nie robiłam nigdy :)
Pozdrawiam Syl.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 09:06:45
Temat: Re: kwas chlebowy litewskiUżytkownik "Sylvia." <s...@w...pl>
> 1 kg żytniego chleba razowego 30 dkg cukru 2 dkg drożdży 1łyżeczka
otartej
> skórki z cytryny 1 łyżeczka rodzynek 1 łyżeczka surowego ryżu
Z tego to raczej podpiwek ci wyjdzie.
;-)
Chleb [50 dag razowy, żytni, ciemny najlepiej litewski] pokroić na
kromki i wysuszc, nastepnie zalać 3 litrami dopiero co przegotowanej
wody i pozostawić na 3-4 godziny do przestygniecia. W miedzyczasie
wymieszać w ciepłej wodzie drożdże [1,5 dag] z cukrem [łyzka], dodać do
przecedzonego przez płótno płynu, wymieszać, dodać rodzynki lub kminek
[wg upodobań] i pozostawić w ciepłym miejscu na czas fermentacji, po
ok.10-12 godz. ponownie przecedzić. Przechowywać w butelkach lub
drewnianej beczułce.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 09:22:51
Temat: Re: kwas chlebowy litewskiWitam. A do czego sie uzywa taki kwas chlebowy?
Pusiak
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 09:51:43
Temat: Re: kwas chlebowy litewskiUżytkownik "pusiak" <p...@b...pl>
> Witam. A do czego sie uzywa taki kwas chlebowy?
Lepiej gasi pragnienie - w lecie - niż cola.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 09:56:00
Temat: Re: kwas chlebowy
> 1 kg żytniego chleba razowego
I to jest bardzo krytyczny moment.
Większość dostępnych (przynajmniej w Warszawie) chlebów "żytnich" i
"razowych"
nadaje się średnio.
Pewnie z uwagi na składniki "identyczne z naturalnymi" i polepszacze.
Wychodzi albo breja albo kwas ma jakiś dziwny posmak.
Pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 10:00:32
Temat: Re: kwas chlebowyUżytkownik "jot.be" <j...@p...onet.pl>
> I to jest bardzo krytyczny moment.
> Większość dostępnych (przynajmniej w Warszawie) chlebów "żytnich" i
> "razowych"
> nadaje się średnio.
> Pewnie z uwagi na składniki "identyczne z naturalnymi" i polepszacze.
> Wychodzi albo breja albo kwas ma jakiś dziwny posmak.
Szukaj chleba na miodzie lub razowca z SPC, znajdziesz też dobre w
minieuropie.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 10:58:22
Temat: Re: kwas chlebowy >
> Szukaj chleba na miodzie lub razowca z SPC, znajdziesz też dobre w
> minieuropie.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
Dzięki za radę
Co do chleba to może być problem bo jestem Anglii, ale może coś się
wykombinuje.
Dam znać o efektach moich poczynań odnośnie kwasu.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
Bartek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 11:43:46
Temat: Re: kwas chlebowyUżytkownik "Bart" <b...@p...onet.pl>
> Dzięki za radę
> Co do chleba to może być problem bo jestem Anglii, ale może coś się
> wykombinuje.
> Dam znać o efektach moich poczynań odnośnie kwasu.
A czegoś w rodzaju pumperniklu nie masz?
http://www.adam.pumpernikiel.com.pl/opumper.html
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 11:46:44
Temat: Re: kwas chlebowyJerzyN wrote:
> Użytkownik "Bart" <b...@p...onet.pl>
>
> A czegoś w rodzaju pumperniklu nie masz?
> http://www.adam.pumpernikiel.com.pl/opumper.html
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
Jest tu sklep ze "wschodnio-europejskim" jedzeniem, spróbuje coś
załawić. Jakieś foliowane razowe pieczywa są (pyszne, w odróżnienieniu
do tego co anglicy nazywają chlebem:), ale nie wiem czy będą się nadawać
ze względu na ewentualne konserwanty.
Pozdrawiam,
Bartek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |