Data: 2003-04-30 01:20:39
Temat: oscypek :-)
Od: "Barbara" <p...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oscypek zarejestrowany jako produkt regionalny
29.4.Zakopane (PAP) - Oscypek, redykołka, bundz, żętyca i bryndza
będą mogły być wytwarzane tylko w powiatach: tatrzańskim,
nowotarskim i żywieckim. Urząd Patentowy nadał tym pięciu
produktom regionalnym "znak o oznaczeniu geograficznym".
"Produkty te nie mogą być wytwarzane w innych regionach
Polski, Europy i świata. To pierwszy poważny krok w zabezpieczeniu
interesów społeczności lokalnej, głównie producentów z naszego
regionu" - ocenił we wtorek podczas konferencji prasowej w
Zakopanem starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica-Makowski.
Z wnioskiem o przyznanie znaków oznaczenia geograficznego
pięciu produktom regionalnym wystąpiły wcześniej wspólnie
Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz, Związek Podhalan i
starostwa: tatrzańskie, nowotarskie i żywieckie.
Jednak dopiero po nadaniu przez Urząd Patentowy kolejnego
znaku - towarowego, możliwe będzie określenie i zastrzeżenie m.in.
kształtu, smaku i składu oraz procedury wytwarzania tych pięciu
produktów, które wówczas uznane zostaną nie tylko za regionalne,
ale i tradycyjne. Wniosek w tej sprawie czeka na rozpatrzenie.
Według starosty Makowskiego, może to potrwać do półtora roku.
Przyznany znak geograficzny zastrzega jedynie nazwę i region,
w którym opatrzone nim produkty mogą być wytwarzane. Znak towarowy
pozwoli zabezpieczyć się góralom przed podróbkami oscypka i
pozostałych produktów z mleka owczego - wytwarzanych na Podhalu i
Żywiecczyźnie, ale według niewłaściwej procedury lub ze składników
nie mających nic wspólnego z tradycją, np. z mleka krowiego.
W przyszłości bacowie zajmujący się wytwarzaniem produktów z
mleka owczego, którzy spełnią wszystkie warunki zastrzeżone dla
znaków geograficznego i towarowego, otrzymają certyfikaty
uprawniające ich do produkcji tych pięciu regionalnych i
tradycyjnych wyrobów.
Oscypek to twardy wędzony ser z mleka owczego,
wrzecionowatego kształtu i zdobiony charakterystycznym ornamentem.
Bundz i bunc są wspólnym określeniem nieowędzanego sera owczego,
spożywanego na świeżo lub w postaci bryndzy. Redykołki to małe
sery w różnych kształtach, np. serc, jelonków czy kaczek,
wytwarzane z resztek pozostałych przy produkcji oscypków. Żętyca
to warzone mleko owcze. (PAP)
czo/ plo/ mw/ jkr/
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.476 / Virus Database: 273 - Release Date: 2003.04.26
|