Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierniczki na choinke pierniczki na choinke

Grupy

Szukaj w grupach

 

pierniczki na choinke

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: pierniczki na choinke
Date: Sun, 15 Dec 2002 11:43:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <athmfc$q3c$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039949100 26732 213.25.246.186 (15 Dec 2002 10:45:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Dec 2002 10:45:00 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138792
Ukryj nagłówki

Ktos niedawno pytal o nie i o robienie w nich dziurek. W naszym archiwumie
znalazlam
http://www.pazio.sitenet.pl/

jest to przepis Pazia na pierniczki , ktore zdobyly w 2000 r jakas nagrode.
sa tam tez zdjecia roznych ksztaltow - warto zajrzec
Jola L-L

"Jak co roku przed świętami nadchodzi czas wielkich przygotowań. Domowe
porządki, zakupy oraz ... przygotowanie pierwszej potrawy uwielbianej przez
całą rodzinę, pierniczków choinkowych. Smak przedświątecznej atmosfery
rozpoczyna się właśnie od nich, gdyż zanim zostaną powieszone na choince,
bądź zjedzone przez dzieci i dorosłych, muszą jeszcze dojrzeć parę tygodni.
Zaraz po upieczeniu są twarde i chrupiące, przypominaja kruche ciasteczka,
lecz wyróżnia je wspaniały zapach miodu i korzennych przypraw. Całość jest
bardzo pieczołowicie przygotowywana. Pierwszego popołudnia zająłem sie
przyrządzeniem tego co pierniczkom nadaje niepowtarzalny smak i aromat.
Wybrałem do tego duży garnek około 2-3 litrowy i w nim bez przerwy
mieszając, stopiłem na ogniu pół kilograma cukru przyrządzając bursztynowo
złocisty karmel. Następnie dodałem pół litra miodu. Wybrałem miód lipowy, ma
wspaniały, łagodny smak. Mieszając szybko całość, aby cukier nie zakrzepł,
dodałem półtorej kostki margaryny. Wszystko to wykonuję na słabym ogniu. Do
tego brakuje jeszcze przypraw korzennych. Ja daję całą paczuszkę cynamonu,
prawie całą startą gałkę muszkatołową oraz łyżeczkę mielonych goździków. Dla
wyostrzenia smaku dodaję jeszcze troszkę imbiru - ćwieć łyżeczki, parę
ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Cąłą tę słodkość podgrzewam jeszczę
chwilkę z przyprawami i studzę mieszając jeszczę przez chwilę, żeby nie
zbrylił mi się cukier. I tak mam już pierwszy dzień przygotowań za sobą.
Drugiego dnia należy przygotować ciasto. Do glinianej makutry przekładam
wczorajszy produkt i ucieram kilka minut, sprawdzając czy nie ma już żadnych
grudek. Te które zostaną, można wybrać i zjeść, są pyszne, ale bardzo
słodkie, tylko dla łasuchów. Utartą masę łączę z półtora kilogramem mąki,
dwoma żółtkami, sześcioma łyżkami wody i czteroma łyżeczkami sody
oczyszczonej. Nie dodaję kakao, ponieważ lubię jak mają swój naturalny
jasnobrązowy kolor. Teraz troszkę gniotę te skłądniki w makutrze pałką do
ucierania, gdyż ucierać byłoby już ciężko. Jak masa wyrobi się na nierówne
ciasto, przekładam wszystko na stolnicę i ręcznie ugniatam aż ciasto będzie
gładkie i twarde ta, żeby dało się je rozwałkować. Ten dzień też już uważam
za skończony. Za pieczenie najlepiej jest się wziąć w dzień wolny od pracy,
bo jest z tym cała zabawa. Pierniczki pieką się szybko, około 10-15 minut,
ale sporo pracy jest z wymyslaniem dla nich kształtów. Ciasto należy
rozwałkować na grubość pół centymetra i wycinać foremkami rozmaite wzory. Ja
miałem w swoim posiadaniu metalowe foremki: księżyc, gwiazdkę, serduszko.
ptaszka, karo i pik, ale najfajniejsze są ręcznie wycinane. Czubkiem ostrego
noża wycinałem choinki, kotki, jabłuszka, gruszki, gwiazdę betlejemska w
kształcie komety i wiele innych śmiesznych figur. Piekarnik rozgrzałem do
180 stopni Celsjusza i wkładałem blaszkę z pierniczkami na około 15 minut.
Po czym wycinałem następne kształty i tak przez cały dzień. Chyba w całym
bloku roznosił się ten zapach, bo w domu nawet na drugi i trzeci dzien
jescze wspaniale pachniało "pierniczkami choinkowymi". Nie powiedziałem o
najważniejszym: przed upieczeniem, w pierniczkach należy wykonać dziurki do
zawieszenia ich na choince, ponieważ potem będą się nam łamać i kruszyć.
Najlepiej powbijać w nie króciutkie patyczki np wykałaczki i piec z nimi, a
zaraz po upieczeniu je wyciągnąć. "






 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.12 Monika
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?