Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wieprzowina w sosie slodko-kwasnym -P
Date: Wed, 8 Jan 2003 14:05:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 64
Message-ID: <avh7oc$b51$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1042031180 11425 213.25.246.186 (8 Jan 2003 13:06:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Jan 2003 13:06:20 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140859
Ukryj nagłówki
bardzo smakowita , jak ktos lubi chinszczyzne- to szczerze polecam. Oprocz
smaku- robi sie naprawde blyskawicznie.
25 dkg chudej karkowki bez kosci
1 lyzeczka soli
1 lyzka wodki wyborowej lub innej bialej (npLux)
1 jajo
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 swieza slodka papryka
1por(biala czesc)
1/2 sredniej cebuli
1/2 szklanki pedow bambusa lub ogorka konserwowego lub dyni w occie
pokrojonej w plasterki lub kostke
6-8 lyzek oleju
sos:
6 lyzek sukru
3 lyzki octu (10%)
1 lyzka swiezego soku z pomaranczy(dowolnie)
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 lyzka sosu sojowego (lub 1/2 maggi i 1 lyzka wody)
1lyzeczka maki ziemniaczanej
1. Mieso pokroic w kostke (circa2x2cm) , do miski, dodac sol, wodke
wymieszac i odstawic na 30 min.
2. wstwic ryz do gotowania
3. Jajo roztrzepac z maka ziemniaczana, odstawic
4. Papryke pokrajac w cienkie paski a por na 1 cm kawalki , cebule
posiekac w kosteczke, pedy bambusa pokroic w plasterki (lub
ogorek lub dynie).
5. Sos: do rondelka, kubka wlac ocet, sos sojowy,sok pomaranczowy,
cukier,dodac przecier, wymieszac i podgrzac na malym
ogniu,aby sie cukier rozpuscil, odstawic.
6. Jajo z maka ziemn. wlac do miesa i wymieszac.
7. Na patelni rozgrzac mocno olej, na goracy tluszcz wlac mieso z jajem,
lekko mieszajac smazyc 2 1/2 min, dodac pedy ( a jesli dynia
lub ogorek - to nie teraz ,tylko pod koniec smazenia), jeszcze
smazyc 30 sek.lyzka cedzakowa wyjac mieso i bambus.
8. Olej zlac zostawiajac 1-2 lyzki, rozgrzac na duzym ogniu, wlozy
papryke, pory i cebule i mieszajac smazyc 1 min
9 Lyzeczke maki ziemniaczanej wymieszac z przygotowanym sosem
slodko-kwasnym, wlac do jarzyn na patelnie, mieszajac podgrzewac do
zgestnienia-to chwila( dodac ogorek lub dynie jak nie bylo
bambusa)-, wlozyc mieso, lekko mieszajac smazyc 15 sek i juz gotowe.
Wiecej tego opisu jak roboty, bo robi sie migutkiem a jaka pychota:)))
Moje uwagi:
- papryke daje :pol czerwonej,pol zielonej- bo kolorowo jest wtedy na
patelni
-pora kroje jeszcze wzdluz aby nie miec kolek
-robilam z wlasnymi ogorkami konserwowymi, znakomite:))
- niby przepis jest na 4-6 osob ale ja dla 4 osob zrobilam z 45 dkg karkowki
a cala reszta dodatkowilosciowo- bez zmian- tyle, ze przy podwojnym miesie
dluzej je podsmazalam niz 3 minuty.
-dalam zamiast sosu sojowego- sos sojowo-grzybowy- ten ciemny,
-przepis z polskimi wymiennikami jest-mozna wybierac:))
A pochodzi z ksiazki K.Pospieszynskiej "Kuchnia chinska"wyd. w 1988roku
(stad wymienniki:)). A nabylam sobie to i inne ciekawostki w antykwariacie
przed swietami i teraz wyprobowuje
Jola L-L
a jak ktos lubi dobra chinszczyzne, to polecam w naszym archiwum
'chinszczyzne cudnosci Joli L-L " tez:))
|