Data: 2006-09-12 07:16:27
Temat: CIASTO NA PIZZE...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
CIASTO NA PIZZE - ZAWSZE WYCHODZI !!!
Proporcje na całą blachę do piekarnika:
75 dag mąki pszennej
1,5 szkalnaki wody
2 łyżeczki (czubate) cukru
1,5 łyżeczki soli
1/2 paczki świeżych drożdży + 2 łyżki mąki
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Robimy rozczyn z dwóch łyżek mąki, cukru i drożdży i odrobiny wody, gdy
się spieni dodajemy resztę wody i przesianą mąkę dokładnie wymieszaną ze
solą. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na blachę (burty wys. okolo 5 cm).
Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto
wyroście na dwukrotną wysokość smarujemy powierzchnię olejem i koncentratem
pomidorowym, układamy skladniki "ozdobne" i wstawiamy do piekarnika na temp
180 - 200°C.
|