Data: 2006-09-12 07:45:26
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...
Od: Piotr Gutkowski <beztego_gutkowski@itego_vp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista napisał(a):
> CIASTO NA PIZZE - ZAWSZE WYCHODZI !!!
>
> Proporcje na całą blachę do piekarnika:
> 75 dag mąki pszennej
> 1,5 szkalnaki wody
> 2 łyżeczki (czubate) cukru
> 1,5 łyżeczki soli
> 1/2 paczki świeżych drożdży + 2 łyżki mąki
> 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
> Robimy rozczyn z dwóch łyżek mąki, cukru i drożdży i odrobiny wody, gdy
> się spieni dodajemy resztę wody i przesianą mąkę dokładnie wymieszaną ze
> solą. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na blachę (burty wys. okolo 5 cm).
> Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto
> wyroście na dwukrotną wysokość smarujemy powierzchnię olejem i koncentratem
> pomidorowym, układamy skladniki "ozdobne" i wstawiamy do piekarnika na temp
> 180 - 200°C.
>
>
Pytania:
- wychodzi puchate czy cienkie?
- Czy ciasto po wyrośnięciu można zostawić na następny dzień w lodówce,
albo zamrozić? W pizzeriach ciasto najpierw wyrasta, a potem formuje się
z niego placek.
Piotr
|