Data: 2007-05-24 17:49:15
Temat: Chleb
Od: Vidar <w...@s...netatonce.please.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Zwracam się tutaj z prośbą o pomoc. Mianowicie mamy chleb, który robi
się na zakwasie, tylko problem w tym, że zakwas nam spleśniał (śmierdzi
niemiłosiernie). Problemu by nie było, gdyby nie to, że zarobiłem już
ciasto do którego teraz nie mam zakwasu.
Mogę dostać zakwas w formie ciasta z zakwasem, bo znajomej właśnie rosną
chlebki, ale zanim ten zakwas będzie gotowy to min tydzień (a powinno
być nawet trochę dłużej). Czy istnieje jakiś sposób na skrócenie tego
procesu (przyspieszenie) do, powiedzmy, dwóch dni co by mi się ciasto
nie zmarnowało?
Będę wdzięczny za wszelkie dobre rady.
Pozdrawiam,
--
Wojciech Gawrys (Vidar)
|