Data: 2004-06-25 07:42:04
Temat: Chleb + pytanie
Od: m...@a...pl (NaLesnik)
Pokaż wszystkie nagłówki
-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1
Witam.
Po dośc długim czasie karencji wrzucam na listę przepis, który
otrzymałem od znajomego. Ja osobiście jeszcze go nie wykorzystałem, ale
chleb pieczony z tego przepisu zachwalają:)
CHLEB ŻYTNI
2 kg mąki żytniej
1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/2 litra maślanki
1 łyżka soli
5 dkg drożdży
Maślankę podgrzać, odlać 1 szklankę i rozpuścić drożdże dodając 1 łyżkę
mąki i cukru, gdy podrosną dodać do reszty produktów (bez mąki
pszennej). Całość wymieszać i zostawić na ca 6 godzin. Następnie dodać
mąkę pszenną wymieszać i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podsypać mąkę na stole, wyrabiać chleby i kłaść na
blachy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na blachach.
Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
I teraz idiotyczne pytanie, bo ze znajomym, który dał mi powyższy
przepis nie mam na razie kontaktu - co to znaczy: "wyrabiać chleby"?
- --
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
- ------------------------------------------
GG:4742410 RLU:304850 www.forestlandia.com
- ------------------------------------------
"Ból nie istnieje.
Istnieje tylko przyjemność
po jego ustaniu."
~ Zasłyszane na treningu
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.2.3-nr1 (Windows 98)
iD8DBQFA2x3vT7/Kxh4jdgsRAlWAAJsFIY4BOPLvx+47bhlvx9KS
pS4NMQCaA852
puOqiBiZgNNiOZzRrlCbk1w=
=oNFb
-----END PGP SIGNATURE-----
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|