Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!ne
ws.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!newspeer.ebone.net!news-MUC.ecrc.net!feeder.qis
.net!europa.netcrusader.net!204.71.34.3!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!no
t-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto Bananowe
References: <84754d$p6a$1@helios.man.lublin.pl>
<3...@j...krakow.pl>
<84cat9$2ej$1@helios.man.lublin.pl>
<3...@j...krakow.pl>
<84cnsg$65u$1@helios.man.lublin.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 29
Date: Wed, 29 Dec 1999 12:10:26 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.82
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 946498432 207.71.222.82 (Wed, 29 Dec 1999 12:13:52 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Dec 1999 12:13:52 PST
X-Received-Date: Wed, 29 Dec 1999 12:13:52 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20707
Ukryj nagłówki
Lilla pytala, czy ciasto bananowe ma miec zakalec. Wiec nie ma miec.
Przez lata probowalam roznych przepisow, i nie bardzo bylam zadowolona,
az tu nagle pare lat temu dostalam przepis od zywej amerykanki z krwi i
kosci, wychowanej na amerykanskim jedzeniu, od tylu pokolen tu
mieszkajacej, ze nie wiedziala nawet, jaka mieszanke krwi w sobie ma.
Do dzis uzywam tylko tego przepisu, bez zmian, nie improwizuje, i zawsze
wychodzi, pyszne i nie zakalcowate. A najlepsze na drugi dzien, odgrzane
w mikrofali przez 8 sekund, z odrobina masla. Mmmmmmmmmmmniam.
Oto przepis, ktory podaje w oryginale plus przeliczenia:
1+3/4 cup maki (425 ml)
1+1/4 lyzeczki US proszku do pieczenia (3/4 lyzeczki PL proszku do pieczenia)
1/2 lyzeczki sody oczyszczanej
2/3 cup cukru (160 ml)
1/3 cup masla (75 gr)
2 jajka
2 lyzki mleka
1 cup zmiazdzonych bananow (244 ml)
2/3 cup posiekanych orzechow wloskich (160 ml)
1 lyzka startej skorki z pomaranczy
Rozgrzac piec do 350F/180C. Zmieszac make z proszkiem i soda. W mikserze
ubic maslo z cukrem, dodac jajka, ubic. Dodac na przemian make i banany
na trzy razy, ubijajac pomiedzy. Dodac skorke, ubic przez 3 minuty,
dodac orzechy, wymieszac. Umiescic w natluszczonej blasze ksztaltu
bochenka chleba (w poznanskim nazywa sie to rynka), piec okolo 70 minut
az patyczek wsadzony w srodek wyjdzie czysty. Wyjac z pieca i zostawic w
blasze przez 10 minut, potem wyjac i ostudzic. Jesc, gdy jeszcze cieple.
Resztki zawinac w folie. Zimne mozna rowniez odgrzac w piecu.
Magdalena
|