Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciekawa zupka
Date: Thu, 27 Jan 2000 18:01:08 +0100
Organization: -
Lines: 23
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red206.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21890
Ukryj nagłówki
Kochani,
mam dla Was bardzo ciekawy przepis, co ważne - już wypróbowany przeze
mnie. Rzecz dotyczy zupy, a przeznaczona jest dla tych, którzy lubią
kminek.
Proszę Państwa!
ZUPA KMINKOWA!!!
Gotujemy wywar na kostce wieprzowej z dodatkiem jarzyn: marchewki,
pietruszki, kawałka selera i cebuli. Wcześniej, jeszcze do chłodnej wody
wsypujemy kminek (cały, nie mielony) w proporcjach +/- 2 przeciętne
torebki (np. Kamisu) na ok. 2 litry wody. Gotujemy ok. 1 godziny na
niewielkim ogniu i przecedzamy przez sito. Z 1 łyżki masła lub smalcu i
1 łyżki mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Na
koniec robimy kluseczki z lanego ciasta i jeszcze doprawiamy do smaku,
_wylącznie_ solą.
Bardzo smaczne, oryginalne, tanie i proste!
Joanna
|