Data: 2000-01-27 17:01:08
Temat: Ciekawa zupka
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kochani,
mam dla Was bardzo ciekawy przepis, co ważne - już wypróbowany przeze
mnie. Rzecz dotyczy zupy, a przeznaczona jest dla tych, którzy lubią
kminek.
Proszę Państwa!
ZUPA KMINKOWA!!!
Gotujemy wywar na kostce wieprzowej z dodatkiem jarzyn: marchewki,
pietruszki, kawałka selera i cebuli. Wcześniej, jeszcze do chłodnej wody
wsypujemy kminek (cały, nie mielony) w proporcjach +/- 2 przeciętne
torebki (np. Kamisu) na ok. 2 litry wody. Gotujemy ok. 1 godziny na
niewielkim ogniu i przecedzamy przez sito. Z 1 łyżki masła lub smalcu i
1 łyżki mąki robimy białą zasmażkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Na
koniec robimy kluseczki z lanego ciasta i jeszcze doprawiamy do smaku,
_wylącznie_ solą.
Bardzo smaczne, oryginalne, tanie i proste!
Joanna
|