Data: 2000-07-17 22:25:11
Temat: Crawfish Etouffee
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Prosze bardzo (jest w archiwach pod tematem "Dzis na obiad")
Crawfish Etouffee
1 cebula
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena
Gandalf wrote:
>
> Swego czasu byl publikowany na grupie przepis na krewetki z ryzem i selerem
> naciowym.
> Autor(ka) opisal(a) te potrawe jako crawfish etouffe (albo jakos tak - nie
> znam francuskiego) - typowa potrawe z Luizjany.
> Krotko mowiac: zgubilem przepis, rzecz byla boska w smaku, moze ktos
> poratuje ? (szukalem w archiwum, ale bez sukcesu)
>
> Pozdrowienia
>
> Gandalf
|