Data: 2000-07-18 02:35:41
Temat: Re: crawfish ...
Od: Michael <...@...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Male uzupelnienie. Crawfish to male raki z wod slodkich Luizjany i innych
poludniowych stanow. Skladnik duzej czesci przysmakow lokalej kuchni
zwanej cajun (czytane kejdzin). Krewetki to slonowodne stwory zwane
z angielska shrimp. O ile crawfish jest jednolity w rozmiarze to krewetki
bywaja od 1cm do 15.
Cajun slynie z ostrych potraw. Lokalne sosy z papryki cayenne maja
tak malownicze nazwy jak "Nagla Smierc", "Po Smierci" i podobne.
W pelni zesluguja na ostrzezenia z etykiety. Dwie krople na dwulitrowy
garnek sa odpowiednikiem dwoch lyzek stolowych ostrej papryki.
Inna ciekawostka jest, ze dwa przepisy na jedna potrawe sa tak
rozne, ze wydawac by sie moglo, ze to dwie rozne potrawy. Czyli
improwizowac mozna do woli. Slynna jambolaya to mieszanka
literalnie wszystkich potraw z tygodnia z dodatkiem wszystkiego
co jest w lodowce i na polce z przyprawami (polski watek: robione
czesto z "Polska Kielbasa", teoretycznie, przez zawartosc czosnku i
ekstraktu wedzenia, przypominajaca jakakolwiek polska).
Michal
Gandalf wrote:
> Swego czasu byl publikowany na grupie przepis na krewetki z ryzem i selerem
> naciowym.
> Autor(ka) opisal(a) te potrawe jako crawfish etouffe (albo jakos tak - nie
> znam francuskiego) - typowa potrawe z Luizjany.
> Krotko mowiac: zgubilem przepis, rzecz byla boska w smaku, moze ktos
> poratuje ? (szukalem w archiwum, ale bez sukcesu)
>
> Pozdrowienia
>
> Gandalf
|