Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.onet.pl!orion.cst.tp
sa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "M.W." <t...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Dwa przepisy dla milosnikow kuchni azjatyckiej
Lines: 32
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <SnIa4.2134$N3.50695@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 30 Dec 1999 12:39:14 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.205.71.17
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 946557554 195.205.71.17 (Thu, 30 Dec 1999 13:39:14 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Dec 1999 13:39:14 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20751
Ukryj nagłówki
Jak przygotować kimchi
Kapustę pekińską (może to być także rzepa lub inne warzywa) po umyciu
posolić i odstawić, tak aby liście nieco zmiękły W tym czasie przygotować
nadzienie: zmiażdżony czosnek i posiekany korzeń imbiru wymieszać z drobno
pokrojoną zieloną cebulką. Dodać pokrojony w słupki por oraz pastę paprykowi
(papryka w proszku zmieszana z wodą, sól oraz inne przyprawy w zależności od
upodobań. Tradycyjnie dodaje się także sos "rybny" dostępny u nas w sklepach
z koreańską żywnością. Nadzienie wkładać pomiędzy liście kapusty Każdą
kapustę zawinąć w kilka liści i umieścić w ściśle zamykanym pojemniku.
Odstawić w chłodne miejsce na co naj-mniej 24 godziny
Jak przygotować bulgogi
Około 500 g wołowiny (polędwica lub antrykot) pokroić w cienkie paseczki.
Przygotować marynatę z następujących składników:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
cebula i por pokrojone w zapałkę
imbir, cukier, czerwona papryka do smaku
Mięso umieścić w marynacie na około godzinę. Bulgogi smakuje najlepiej z
grilla, może być jednak smażone także na patelni. Po usmażeniu porcje
bulgogi można zawijać w liście sałaty z dodatkiem posiekanego czosnku i
krążków zielonej papryki
Oraz Wszystkiego dobrego w NOWYM ROKU
Zyczy
Marek Wójcik
|