Data: 2011-10-28 19:53:34
Temat: Dynia w słoikach.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
...na zupę, do ciasta, na tartę, na puree, na kopytka, na mus, na
suflet, na dżem robiony etapami...
Dynię (bez ziaren, farfocli i skóry) pokroić w kostkę plusminus 2 na 2
cm.
Wsypać do szerokiego/dużego garnka (chodzi jedynie o dużą powierzchnię
ogrzewania, zatem może być to także garnek dosyć głęboki, byle duży,
nie musi być wszak wtedy pełny), uprzednio wlewając na dno warstwę
wody wys. ok. 1 cm.
Podgrzewać pod przykryciem, często mieszając przy dnie, aż się woda
zagotuje i będzie mocno parować, dusić dynię do rozparowania części
kdyni na tyle, aby oprócz kostek w garnku zrobiła się pewna ilość
papki dyniowej wypełniajaca przestrzenie między kawałkami.
W tej postaci można już przetwór nakładać do słoików, od razu na
gorąco albo po ostygnięciu kiedy akurat znowu mamy czas. Ważne, aby
napełniajac słoiki lekko ubijać zawartość - kawałki dyni mają być
otoczone papką, jak najmniej wolnych miejsc.
Pasteryzować mniejsze słoiki 20 minut, większe 25-30.
Przetwór bardzo trwały, spokojnie wytrzymuje 2 lata - jeśli akurat w
danym roku mamy nadmiar dyni i chcemy w następnym zająć się innymi
przetworami, warto zagospodarować ten nadmiar w całości.
--
XL nadmiarowodyniowa
|