Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Garnki stalowe, a ich uchwyty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Garnki stalowe, a ich uchwyty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2005-08-05 16:22:35

Temat: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.

Mam zamiar sprawić sobie porządne stalowe garnki i tu pojawiają się moje
wątpliwości co do uchwytów.
Na starcie eliminuję komplety z nieszczęsnymi termometrami - do szcześcia mi
niepotrzebne i mam wrażenie, że te uchwyty do specjalnie trwałych nie
należą. Pozostają rączki bakelitowe i stalowe w postaci takich pustych w
środku odpowiednio wygiętych rurek. Wiem, że te stalowe nagrzewają się, o
czym lojalnie uprzedza sprzedawca - podobno pozostają tylko ciepłe i można
je spokojnie chwycić gołą ręką. Czy rzeczywiście tak jest?
No i bakelitowe. Czy nie topią się i nie śmierdzą przy gotowaniu potrawy?
Dodam, że te z bakelitowymi uchwytami są sporo tańsze, lecz nie wiem, czy to
WYŁĄCZNIE kwestia tych uchwytów, czy też mniejszej ilości warstw dna.
Mam fatalne doświadczenia z emaliowanymi garnkami, gdzie pokrywki miały
uchwyty z tworzywa - wyłamały się prawie wszystkie.
Może posiadacze takich garnków coś mi doradzą?

Pozdr. Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2005-08-05 20:04:25

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Witam.
>
> Mam zamiar sprawić sobie porządne stalowe garnki i tu pojawiają się moje
> wątpliwości co do uchwytów.
> Na starcie eliminuję komplety z nieszczęsnymi termometrami - do szcześcia mi
> niepotrzebne i mam wrażenie, że te uchwyty do specjalnie trwałych nie
> należą. Pozostają rączki bakelitowe i stalowe w postaci takich pustych w
> środku odpowiednio wygiętych rurek. Wiem, że te stalowe nagrzewają się, o
> czym lojalnie uprzedza sprzedawca - podobno pozostają tylko ciepłe i można
> je spokojnie chwycić gołą ręką. Czy rzeczywiście tak jest?
> No i bakelitowe. Czy nie topią się i nie śmierdzą przy gotowaniu potrawy?
> Dodam, że te z bakelitowymi uchwytami są sporo tańsze, lecz nie wiem, czy to
> WYŁĄCZNIE kwestia tych uchwytów, czy też mniejszej ilości warstw dna.
> Mam fatalne doświadczenia z emaliowanymi garnkami, gdzie pokrywki miały
> uchwyty z tworzywa - wyłamały się prawie wszystkie.
> Może posiadacze takich garnków coś mi doradzą?
>
> Pozdr. Ewa
Garnki TYLKO z uchwytami metalowymii broń Boże bez termometru. Takie ma
właśnie moja Mama i wszystkie uchwyty popalone, a terometry rozbite.
Wanda

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-05 20:06:34

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora



> Garnki TYLKO z uchwytami metalowymii broń Boże bez termometru. Takie ma
> właśnie moja Mama i wszystkie uchwyty popalone, a terometry rozbite.
> Wanda


Upsss!!!!
Oczywiście broń Boże z termometrem. Dno im grubsze tym lepsze.
W.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-05 20:36:01

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Ewa W" <e...@b...wroc.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:dd079s$i44$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Witam.
>
> Mam zamiar sprawić sobie porządne stalowe garnki i tu pojawiają się moje
> wątpliwości co do uchwytów.
>> Pozdr. Ewa
Polecam garnki WMF Professional, garnki proste bez udziwnien, uchwyty nie
nagrzewajace sie.Kupilam komplet w sklepie internetowym, wyszlo taniej niz w
sklepie firmowym.
Ilona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-08-06 05:51:41

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: "gee" <g...@w...amozenie.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam.
>
> Mam zamiar sprawić sobie porządne stalowe garnki i tu pojawiają się moje
> wątpliwości co do uchwytów.
> Na starcie eliminuję komplety z nieszczęsnymi termometrami - do szcześcia
> mi niepotrzebne i mam wrażenie, że te uchwyty do specjalnie trwałych nie
> należą.

Mamy od 6, moze 7 lat takie z termometrami
I jestesmy bardzo zadowoleni.
Sprawdzanie temperatury nie jest nikomu potrzebne
Raczka z termometrem jest tak zaprojektwoana, ze mozna na niej postawic
pokrywke.
W trakcie gotowania, kiedy ja podnosisz, zeby w garnku np pomieszac
spokojnie mozesz postwic poziomo pokrywke, tak ze nic z niej nie scieka na
stol.
Do tego pokrywka jest skonsruowana, ze mozna na niej postwic garnek.
I wtedy spelnia funkcje podklaki.
Nic sie nie roztopilo, nie popekalo, a gary sa mocno eksploatowane....

Najwazniejsza jest grubosc dna i bokow garnka.
To one swiadcza o trwalosci...
Na pewno garnki z hiper za 100 za komplet nie posluza zbyt dlugo.

W naszym zestawie wszystko do siebie pasuje,
tzn 2 mniejsze garnki mozna postawic na srednim, a sredni na najwiekszym i w
w ten sposob gotowac na parze, badz utrzymywac cieplo w garnku (np przed
przyjsciem gosci)
Po zatym w komplecie byla solidnie wykonane sito, ktore moze sluzyc jako
wkladka do gotowania na parze
W komplecie bylo tez kilka innych rzeczy, ktore w praktyce sie nie
sprawdzily i nie sa uzywane: wkladka do robienia frytek, stalowe miski ( z
ktorych jadaja psy), tarka, ktora mozna nalozyc na jedna z tych misek,
plastikowe pokrywki na miski.

pzdr
i zycze udanego zakupu
Gee



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-08-06 06:54:15

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


"gee" <g...@w...amozenie.pl> wrote in message
news:dd1ke6$1ob$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Na starcie eliminuję komplety z nieszczęsnymi termometrami - do
szcześcia
> > mi niepotrzebne i mam wrażenie, że te uchwyty do specjalnie trwałych nie
> > należą.
>
> Mamy od 6, moze 7 lat takie z termometrami
> I jestesmy bardzo zadowoleni.
> Sprawdzanie temperatury nie jest nikomu potrzebne
> Raczka z termometrem jest tak zaprojektwoana, ze mozna na niej postawic
> pokrywke.
> W trakcie gotowania, kiedy ja podnosisz, zeby w garnku np pomieszac
> spokojnie mozesz postwic poziomo pokrywke, tak ze nic z niej nie scieka na
> stol.
> Do tego pokrywka jest skonsruowana, ze mozna na niej postwic garnek.
> I wtedy spelnia funkcje podklaki.
> Nic sie nie roztopilo, nie popekalo, a gary sa mocno eksploatowane....
>
> Najwazniejsza jest grubosc dna i bokow garnka.
> To one swiadcza o trwalosci...
> Na pewno garnki z hiper za 100 za komplet nie posluza zbyt dlugo.
>
Witam
Jest tak jak napisal(a) gee, mam takie gary Zeptera.
Co do termometru to powiem tak, jezeli dla kogos przyjemnosc gotowania, to
stanie nad garami i pilnowanie czy nie wykipi, to termometr mu niepotrzebny.
W garach z termometrem rozgrzewasz gar/potrawe do polowy zielonego pola,
zmniejszasz maksymalnie gaz i mozesz spokojnie sobie wyjsc lub zajac sie
czyms innym.. To wlasnie w stalowych garach z dopasowanymi pokrywkami jest
inny sposob gotowania.
Jeszcze jedna zaleta, przy dlugiej kolacji lub sniadaniu np wielkanocnym,
podgrzany bigos lub kielbasa sa gorace kilka godzin.
Pozdrawiam
MarekF


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-08-06 11:02:23

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: "@nn" <jurek@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "gee" <g...@w...amozenie.pl> napisał w wiadomości
news:dd1ke6$1ob$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Na pewno garnki z hiper za 100 za komplet nie posluza zbyt dlugo.
>
Eeeeeeee, nie gadaj - mam garnki z hiper.... i już 6 lat żyją :))
Ania
--
*~*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*~*
*~*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*~*
~*~*~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~*~*~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-08-10 09:33:08

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: BoBas <k...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam Zeptera co prawda krotko ale moi rodzice uzywaja od 10 lat. Nie do
zajechania - super wykonanie. Zalety pewnie znasz - nie bede sie
rozpisywal. Ostatnio kupilem za 100 w MAKRO zestaw kilku garnkow z
patelnia - i jedyna ich zaleta to cena. Ale totalna kicha ! Uchwyty
musze przykrecach co jakis czas wkretakiem bo sie odkrecaja. Ciezkie w
utrzymaniu czystosci - nie to co zepter. Widac po prostu jakosc
wykonania i uzytych materialow. Jesli chcesz skompletowac dobry zestaw
to kupuj dobrej firmy pojedyncze garnki - i w koncu wymienisz stare na nowe.

Ewa W napisał(a):
> Witam.
>
> Mam zamiar sprawić sobie porządne stalowe garnki i tu pojawiają się moje
> wątpliwości co do uchwytów.
> Na starcie eliminuję komplety z nieszczęsnymi termometrami - do
> szcześcia mi niepotrzebne i mam wrażenie, że te uchwyty do specjalnie
> trwałych nie należą. Pozostają rączki bakelitowe i stalowe w postaci
> takich pustych w środku odpowiednio wygiętych rurek. Wiem, że te stalowe
> nagrzewają się, o czym lojalnie uprzedza sprzedawca - podobno pozostają
> tylko ciepłe i można je spokojnie chwycić gołą ręką. Czy rzeczywiście
> tak jest?
> No i bakelitowe. Czy nie topią się i nie śmierdzą przy gotowaniu
> potrawy? Dodam, że te z bakelitowymi uchwytami są sporo tańsze, lecz nie
> wiem, czy to WYŁĄCZNIE kwestia tych uchwytów, czy też mniejszej ilości
> warstw dna.
> Mam fatalne doświadczenia z emaliowanymi garnkami, gdzie pokrywki miały
> uchwyty z tworzywa - wyłamały się prawie wszystkie.
> Może posiadacze takich garnków coś mi doradzą?
>
> Pozdr. Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-08-10 11:00:05

Temat: Re: Garnki stalowe, a ich uchwyty
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Garnki TYLKO z uchwytami metalowymii broń Boże bez termometru. Takie ma
> właśnie moja Mama i wszystkie uchwyty popalone, a terometry rozbite.
> Wanda
>

Bez urazy, ale jak trzeba używać garnków, żeby popalić rączki i potłuc
termometry?? Garnki z rączkami z ebonitu mam blisko 11 lat i nie ma mowy o
jakimkolwiek spaleniu ( i to nie żaden Zepter, zwykłe garnki ze szklanymi
pokrywkami) a z termometrami mam od jakis 5 lat 2 garnki Ber...fa i też nie
ma mowy o uszkodzeniu termometrów.
Spalic uchwyty można wtedy, gdy się stawia garnki na zbyt dużym płomieniu a
pokrywką trzeba chyba rzucać żeby uszkodzić termometr...

pozdr.
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dania widowiskowe
Wisnie i procenty
ciasto na pizze - przechowywanie
ciasto z brzoskwiniami
Sos czosnkowy ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Mój przysmak nad przysmaki :-)
Nowoczesne nie znaczy lepsze!
Przerywanie korzeniowych.
[OT] jak usunąć gluta?
Margaryny antycholesterolowe

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X