Data: 2001-10-29 16:04:32
Temat: Golonka
Od: "Mirek" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiem że ryzykuję kolejny lincz :) ale podam jeden przepis którego nie ma na
archiwum:
2 golonki, liść laurowy, ziele amgielskie, pieprz, chili, sól.
Włożyć golony do wrzącego wywaru i gotować około 2 godzin. Potem wyjąć i
wystudzić.
Zaprawa:
1/2 do 1 szklanki piwa
na każdą golonkę: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka musztardy z
gorczycą, płaska łyżeczka grznulowanego czosnku (uważam że to za mało i po
co granulowany?), trochę warzywka, pieprz, majeranek, rozmaryn, kminek,
trochę oliwy. Wymieszać składniki, golonę ponacinać, zamacerować i piec w
piekarniku około 40 min.
właśnie taką robię, z pewnymi modyfikacjami :) ciekawe co z tego wyjdzie???
może leniwe? albo mielonka ?
Pozdrawiam
Mirek
|