Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jackare" <jacek.leszczuk_WYCIĄĆ...@i...pl_wyciąć>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kibeby - potrawa z czasów dzieciństwa
Date: Wed, 13 Feb 2008 21:24:08 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <fovk1p$62t$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ecr229.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1202934649 6237 83.22.233.229 (13 Feb 2008 20:30:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Feb 2008 20:30:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6000.16480
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6000.16545
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310256
Ukryj nagłówki
Naszła mię chęć na kibeby. Ostatni raz jadłem to ze 20 lat temu.
Robiła to moja babcia i chyba jest to jakaś żydowska potrawa - babcia po
wojnie pracowała w kuchni domu starców gminy żydowskiej i przejęła klika
różnych "myków".
Dobrze, że zawsze interesowałem się żarciem bo zapamiętałem składniki i
kibeby wyszły miodziopalcelizaćochioach.
Nawet nie wiem czy to się rzeczywiście nazywa "kibeby" czy nie - moja babcia
tak to nazywała.
A robi się to tak:
1. Zmielić grubo macę, w młynku do kawy, malakserze, blenderze itp.
2. Ugotować ziemniaki
3. Usmażyć na oleju posiekaną cebulę na złoty kolor
Ziemniaki należy pognieść tłuczkiem i zmieszać z mieloną macą. Objętościowo
powinno być tyle samo tłucoznych ziemniaków i zmielonej macy (macy-mąki). Mi
wyszło 5 dość sporych ziemniaków na jedną paczkę macy "Chaber"
Dodać usmażoną cebulkę.
Można dodać odrobinę tartej bułki
W zależności od ilości uzyskanej masy wbić 1 lub 2 jajka i dokładnie
zmieszać Jaja mają tylko zapewnić scalenie - kibeby powinny być kruche a nie
ciastowate..
Przyprawić grubo zmielonym czarnym pieprzem i solą. I tu sięnależy postarać
aby smak przpraw był odczuwalny bo to tylko ziemniaki i maca-mąka.
Z uzyskanej masy formować duże kotlety - tak mniej-więcej 1,5 raza większe
niż przeciętne sznycle czyli kotlety mielone. Kibeby powinny zajmować dłoń i
mieć 3-4 cm grubości.
Smażyć na oleju na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowej skórki.
Podaje się to polane sosem pieczeniowym.
Sos jest raczej konieczny bo kibeby są (powinny być) w środku suche po
usmażeniu, dlatego nie przesadzać z jajkami.
A tu link z dzisiejszego robienia kibebów: http://skocz.pl/kibeby
Wyszło dokładnie tak jak za czasów dzieciństwa.
Naprawdę pycha !
|