« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-19 10:50:13
Temat: Kiszona kapusta - PILNEWitam,
kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
chcę ukisić kapustę.
Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak ją
można zrobić ;-)
pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-19 10:54:50
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
<p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
> chcę ukisić kapustę.
> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
> ją można zrobić ;-)
>
> pozdrawiam
> Sylwia
Bez marchwii.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-19 11:16:33
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Użytkownik <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
> chcę ukisić kapustę.
> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
ją
> można zrobić ;-)
>
> pozdrawiam
> Sylwia
>
Tej wczesnej raczej sie nie powinno kisić...dopiero tą we wrześniu..a
maksymalnie do 1 listopada...bo po 1 listopada to bardziej trupem pachnie
niz sie kisi..;)))
marchew trzeba utrzec na grubych oczkach poprostu i dosypywac w trakcie
ubijania
chociaz istnieje kilka szkół znaczy mozna kisic sama kapuste zeby biała
była...doskonałe do kapusniaków i bigosów..a tarta marchew dodawać dopiero
jak sie robi surówke
mozna zakisic razem z dodatkami...a to marchwia tarta a to
jabłkami...doskonałe wtedy do sałatek...a marchew jak sie przekisi to tez
bedzie miekka
a gdzies mie migną przepis coby dodawac warstwami plastry buraka ćwikłowego
to wtedy wyjdzie "fałszywa" czerwona kapusta kiszona...
w sumie wszystkiego co potrzeba to kapusta poszatkowana..sól nasiona
kopru...garnek no i sie ubija tak zeby pusciło sok..przy tej temperaturze to
za 3 dni powinno być juz gotowe
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-19 11:17:23
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNEPanslavista napisał(a):
>> chcę ukisić kapustę.
>> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
>> ją można zrobić ;-)
> Bez marchwii.
>
>
Trafniej sie nie da.
--
Pozdrawiam
Marcin Marski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-19 11:18:11
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e9l32j$nuu$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>> chcę ukisić kapustę.
>> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
>> ją można zrobić ;-)
>>
>> pozdrawiam
>> Sylwia
>
> Bez marchwii.
Zmień, póki czas, męża na normalnego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-19 11:27:58
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote
in message news:e9l4da$se4$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>> chcę ukisić kapustę.
>> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
> ją
>> można zrobić ;-)
>>
>> pozdrawiam
>> Sylwia
>>
>
> Tej wczesnej raczej sie nie powinno kisić...dopiero tą we wrześniu..a
> maksymalnie do 1 listopada...bo po 1 listopada to bardziej trupem pachnie
> niz sie kisi..;)))
>
> marchew trzeba utrzec na grubych oczkach poprostu i dosypywac w trakcie
> ubijania
> chociaz istnieje kilka szkół znaczy mozna kisic sama kapuste zeby biała
> była...doskonałe do kapusniaków i bigosów..a tarta marchew dodawać dopiero
> jak sie robi surówke
> mozna zakisic razem z dodatkami...a to marchwia tarta a to
> jabłkami...doskonałe wtedy do sałatek...a marchew jak sie przekisi to tez
> bedzie miekka
> a gdzies mie migną przepis coby dodawac warstwami plastry buraka
> ćwikłowego
> to wtedy wyjdzie "fałszywa" czerwona kapusta kiszona...
>
> w sumie wszystkiego co potrzeba to kapusta poszatkowana..sól nasiona
> kopru...garnek no i sie ubija tak zeby pusciło sok..przy tej temperaturze
> to
> za 3 dni powinno być juz gotowe
>
> Marek
Można kisić nawet wczesną kapustę, ale na szybkie zużycie.
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/p%F3%B3mi%EAsn
e/kapusta-parzybroda.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-19 11:44:27
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
<p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
intensywny zapach ma.
Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z ingredencjami,
ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu do czasu włożyć
patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie fermantacja -
wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas pozostanie
bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do wody,
zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi otworami,
rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji burzliwej. Gazy
mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać można
nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie przepuszczą
żadnych zapachów:
http://www.nitron.com.pl
http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-19 12:17:14
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam,
>>
>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>
> Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
> intensywny zapach ma.
> Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
> dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
> Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z ingredencjami,
> ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu do czasu włożyć
> patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie fermantacja -
> wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
> Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas pozostanie
> bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
> Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do wody,
> zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi otworami,
> rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji burzliwej. Gazy
> mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
>
> Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać
> można nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie
> przepuszczą żadnych zapachów:
> http://www.nitron.com.pl
> http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
>
Ok wszystko rozmumiem, ale niestety worki i beczki, w ogóle tworzywo
sztuczne odpada!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-19 12:42:22
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
<p...@o...pl> wrote in message news:e9l7rp$foa$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>>> Witam,
>>>
>>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>>
>> Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
>> intensywny zapach ma.
>> Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
>> dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
>> Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z ingredencjami,
>> ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu do czasu włożyć
>> patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie fermantacja -
>> wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
>> Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas
>> pozostanie bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
>> Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do wody,
>> zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi otworami,
>> rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji burzliwej. Gazy
>> mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
>>
>> Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać
>> można nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie
>> przepuszczą żadnych zapachów:
>> http://www.nitron.com.pl
>> http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
>>
>
> Ok wszystko rozmumiem, ale niestety worki i beczki, w ogóle tworzywo
> sztuczne odpada!!
Błąd - lepsze nieaktywne tworzywo sztuczne niż beczka drewniana z pleśniami
w ściankach, czy garnek kamienny bez pokrywy...
Czysty polietylen bez kontaktu z tłuszczami czy alkoholami służy ci na
codzień. Chemicznie nieaktywny i odporny polipropylen też. A worek z
polietylenu w beczce z polipropylenu to podwójna odporność, łatwe do wymycia
i dezinfekcji, łatwe w obsłudze, same plusy, nie ma minusów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-19 12:53:17
Temat: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9l9fu$qh8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l7rp$foa$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Witam,
>>>>
>>>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>>>
>>> Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
>>> intensywny zapach ma.
>>> Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
>>> dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
>>> Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z
>>> ingredencjami, ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu
>>> do czasu włożyć patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie
>>> fermantacja - wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
>>> Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas
>>> pozostanie bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
>>> Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do
>>> wody, zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi
>>> otworami, rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji
>>> burzliwej. Gazy mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
>>>
>>> Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać
>>> można nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie
>>> przepuszczą żadnych zapachów:
>>> http://www.nitron.com.pl
>>> http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
>>>
>>
>> Ok wszystko rozmumiem, ale niestety worki i beczki, w ogóle tworzywo
>> sztuczne odpada!!
>
> Błąd - lepsze nieaktywne tworzywo sztuczne niż beczka drewniana z
> pleśniami w ściankach, czy garnek kamienny bez pokrywy...
> Czysty polietylen bez kontaktu z tłuszczami czy alkoholami służy ci na
> codzień. Chemicznie nieaktywny i odporny polipropylen też. A worek z
> polietylenu w beczce z polipropylenu to podwójna odporność, łatwe do
> wymycia i dezinfekcji, łatwe w obsłudze, same plusy, nie ma minusów.
>
Nasze babcie i babcie naszych babciów itd. od zawsze kiskiły w drewnianych
dębowych beczkach albo w glinianych garkach, więc mi chodzi nie o czystość
tylko chcę poznać wasze przepisy na kiszoną kapustę, a nie sposób na
przygotowanie sprzętu do kiszenia kapusty.
Proszę o przepisy!!
Najlepiej bez marchwi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |