Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Date: Wed, 19 Jul 2006 13:16:33 +0200
Organization: lubman
Lines: 37
Message-ID: <e9l4da$se4$1@news.lublin.pl>
References: <e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.111.231
X-Trace: news.lublin.pl 1153307882 29124 212.182.111.231 (19 Jul 2006 11:18:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 11:18:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273513
Ukryj nagłówki
Użytkownik <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
> chcę ukisić kapustę.
> Mój mąż nie lubi jak jest dużo marchwi, więc proszę o jakieś sugestie jak
ją
> można zrobić ;-)
>
> pozdrawiam
> Sylwia
>
Tej wczesnej raczej sie nie powinno kisić...dopiero tą we wrześniu..a
maksymalnie do 1 listopada...bo po 1 listopada to bardziej trupem pachnie
niz sie kisi..;)))
marchew trzeba utrzec na grubych oczkach poprostu i dosypywac w trakcie
ubijania
chociaz istnieje kilka szkół znaczy mozna kisic sama kapuste zeby biała
była...doskonałe do kapusniaków i bigosów..a tarta marchew dodawać dopiero
jak sie robi surówke
mozna zakisic razem z dodatkami...a to marchwia tarta a to
jabłkami...doskonałe wtedy do sałatek...a marchew jak sie przekisi to tez
bedzie miekka
a gdzies mie migną przepis coby dodawac warstwami plastry buraka ćwikłowego
to wtedy wyjdzie "fałszywa" czerwona kapusta kiszona...
w sumie wszystkiego co potrzeba to kapusta poszatkowana..sól nasiona
kopru...garnek no i sie ubija tak zeby pusciło sok..przy tej temperaturze to
za 3 dni powinno być juz gotowe
Marek
|