Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Menu swojskiej restauracji Menu swojskiej restauracji

Grupy

Szukaj w grupach

 

Menu swojskiej restauracji

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Menu swojskiej restauracji
Date: Tue, 05 Oct 2010 23:57:05 +0200
Organization: vcore gfx
Lines: 186
Message-ID: <i8g6vh$198$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1286315825 1320 83.145.153.188 (5 Oct 2010 21:57:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Oct 2010 21:57:05 +0000 (UTC)
X-User: vcore
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330439
Ukryj nagłówki

W końcu udało mi się wcielić marzenie w życie i niedługo będę właścicielem
niewielkiej restauracji w
której zamierzam serwować głównie proste i wiejskie potrawy, w szczególności polskie.
Taki slow-eco-food

Większość składników pochodzić będzie z własnej hodowli i uprawy... Prawdopodobnie.
Bardzo bym chciał
aby wszystko było w pełni ekologiczne

Menu chciałbym raczej uprościć, powinno być jednak na tyle zróżnicowane aby każdy
znalazł coś dla
siebie, jak na razie wygląda to tak:

Pieczone ziemniaki z masłem i koperkiem:
- Z kurczakiem w miodzie (kostki)
- Z sałatką śledziową (śledź, śmietana, cebula, ogórek)
- Z sosem czosnkowym
- Z parmezanem
- Z sałatką jarzynową
- Z młodą kapustą
- Z pastą z wędzonej makreli
- Z pieczonym boczkiem

Oraz potrawy gdzie ziemniaki (pieczone w mundurkach lub bez, gotowane, puree) są
dodatkiem:
- Pieczony łosoś
- Pieczone udka kurczaka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub
musztardowej)
- Golonka pieczona
- Kotlety mielone
- Devolay
- Bitki wieprzowe w ciemnym sosie
- Kotlet schabowy w panierce lub ciemnym sosie (bez panierki)
- Pulpety w sosie (jasnym, ciemnym, myśliwskim, grzybowym) lub bez
- Gołąbki tradycyjne
- Wątróbka w cebuli i po węgiersku
- Gulasz wołowy
- Siekane mięso (wołowe, wieprzowe, drobione - coś al'a kebab)
- Bigos
- Karkówka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub musztardowej)
- Żeberka (j/w)
- Leczo
- Kiełbasa z grilla
- Fasolka po bretońsku (Tu, jak i wszędzie indziej zamiast ziemniaków można wybrać
chleb)
- Flaczki pieczone

Surówki i sałatki:
- Surówka z kiszonej kapusty
- Surówka ze świeżej kapusty (z marchewką, octem, oliwą, cukrem, czosnkiem,
orzechami)
- Zasmażana kapusta
- Sałatka pekińska
- Surówka z buraków
- Zasmażana ćwikła
- Sałatka z sałaty i sera feta lub lazura
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z pora i majonezu
- Młoda kapusta
- Mizeria (ogórki plasterki lub starkowane na dużych oczkach)
- Sałatka ryżowa z kukurydzą (ryż, kukurydza, majonez, sól, pieprz)
- Sałatka jarzynowa
- Sałatka śledziowa
- Sałatka selerowa

Zupy:
- Rosół drobiowy lub wołowy
- Żur
- Barszcz biały
- Barszcz czerwony
- Zupa staropolska
- Zupa ziemniaczana
- Czernina
- Kapuśniak
- Grochówka
- Pomidorowa
- Grzybowa
- Pieczarkowa
- Ogórkowa
- Krupnik
- Pomidorowa
- Cebulowa
- Ucha
- Ziemniaczana
- Flaki w rosole
- Flaki po rosyjsku
- Flaki po piracku
- Flaki po rzymsku z pomidorami

Dodatki:
- Fasola szparagowa z zasmażką
- Szparagi
- Cukinia w panierce
- Frytki (w tym talarki)

Pierogi, pyzy, kopytka, knedle, placki, naleśniki:
- Pierogi ruskie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi z mięsem
- Pierogi z dziczyzną
- Pierogi z kaszanką
- Pierogi ze szpinakiem
- Pierogi z owocami
- Pyzy z mięsem
- Kopytka (także na słodko, ze śmietaną)
- Knedle ze śliwkami
- Placki z cukinii
- Placki jabłkowe
- Placki ziemniaczane
- Placek po węgiersku
- Naleśniki z mięsem i sosem (grzybowy, myśliwski, jasny, ciemny)
- Naleśniki na słodko (z dżemem, konfiturą, powidłem, twarogiem, miodem)

Dania makaronowe:
- Makaron penne w sosie z sera camembert lub lazura
- Spaghetti po bolońsku
- Makaron z krewetkami i sosem śmietanowym
- Makaron z sosem pomidorowym i parmezanem
- Makaron z sosem serowym i kurczakiem
- Makaron z sosem grzybowym i siekaną wołowiną

Dania z jaj i produktów mlecznych:
- Tradycyjne jajka na twardo z majonezem lub bez
- Jajka na twardo z sosem chrzanowym
- Omlet z dodatkami (Z grzybami, dowolnymi warzywami, z dodatkiem mięsa, na słodko)
- Jajecznica z dodatkami (j/w)
- Oscypek z grilla
- Smażone w głębokim tłuszczu kostki dowolnego sera w panierce

Zapiekanki:
- Wiejska (Ziemniaki, kiełbasa, cebula, mozzarella, ser żółty)
- Makaronowa (Makaron, przecier pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser żółty, parmezan)
- Kalafiorowa (To samo co wiejska ale zamiast ziemniaków kalafior)
- Wiosenna (Papryka, ogórek, ziemniaki, pomidory, pierś z kurczaka, ser żółty,
parmezan)

Pizza:
- Pizza wiejska (mozzarella, kiełbasa, cebula)
- Cztery sery (ser żółty, mozzarella, lazur, parmezan)
- Pepperoni (mozzarella, salami, papryka pepperoni, papryka słodka)
- Margerita
- Z kurczakiem (mozzarella, posiekany kurczak, cebula, papryka)

Sosy, dipy:
- Sos czosnkowy
- Sos śmietanowy
- Sos pomidorowy (słodki, pikantny i cholernie ostry)
- Oliwa chili
- Sos BBQ
- Sos chrzanowy
- Sos musztardowy

Przystawki i zakąski:
- Koreczki, dowolna konfiguracja (warzywa, mięso, wędliny, sery, jajka - w tym
przepiórcze)
- Mozzarella z pomidorami
- Ogórki kiszone
- Chleb ze smalcem (to i powyższe prawdopodobnie będzie na zasadzie ,,wolnego
dostępu" dla klientów,
tj. kto chce to sobie bierze, za darmo, taki swojski klimacik, chleb oczywiście
wypiekany na miejscu)
- Paszteciki
- Paluszki z kurczaka w panierce (al'a nuggets)
- Grzyby i papryka marynowana
- Małe grillowane białe kiełbaski (wielkości baterii paluszka)
- Krążki cebulowe w panierce
- Pieczone pieczarki w panierce

Napoje:
- Sok z marchwi
- Sok z pomidorów (zwykły lub ostry)
- Sok z buraków
- Lemoniada
- Woda z cytryną i imbirem
- Piwo, jasne, ciemne, niepasteryzowane - do wyboru
- Kompot
- Herbata
- Kawa
- Wino
- Szampan
- Woda gazowana/niegazowana

Faktycznie wyszło znacznie więcej niż myślałem... Chciałbym wiedzieć czy jest to
dobre menu, czy
potrawy są zróżnicowane, czy nie jest ich za dużo... A może czegoś brakuje?

Chciałbym aby menu było urozmaicone ale jednocześnie na tyle konkretne aby każdy od
razu wiedział
czego chce

Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a w zasadzie to proszę o pomoc, chętnie dorzucę
do tego menu
jeszcze kilka ciekawych potraw - byleby nie wymagały one odprawiania modłów nad
kotłem przez kilka
dni :-)

Przyznam że na początku chciałem się ograniczyć tylko do pieczonych ziemniaków z
dodatkami, 2-3
zapiekanek, paru zup, paru rodzajów pierogów, placków i naleśników, ale nie jestem
pewien czy byłby
to dobry pomysł, więc nieco to wszystko rozwinąłem

Do rzeczy: Z czego zrezygnować, co dodać, co zmienić?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.10 Grzegorz Prędki
05.10 Ikselka
05.10 Grzegorz Prędki
05.10 vcore
05.10 Grzegorz Prędki
05.10 vcore
05.10 vcore
05.10 Grzegorz Prędki
05.10 Ikselka
06.10 vcore
06.10 vcore
06.10 Panslavista
06.10 Panslavista
06.10 Alek
06.10 medea
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6