Data: 2010-10-05 21:57:05
Temat: Menu swojskiej restauracji
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W końcu udało mi się wcielić marzenie w życie i niedługo będę właścicielem
niewielkiej restauracji w
której zamierzam serwować głównie proste i wiejskie potrawy, w szczególności polskie.
Taki slow-eco-food
Większość składników pochodzić będzie z własnej hodowli i uprawy... Prawdopodobnie.
Bardzo bym chciał
aby wszystko było w pełni ekologiczne
Menu chciałbym raczej uprościć, powinno być jednak na tyle zróżnicowane aby każdy
znalazł coś dla
siebie, jak na razie wygląda to tak:
Pieczone ziemniaki z masłem i koperkiem:
- Z kurczakiem w miodzie (kostki)
- Z sałatką śledziową (śledź, śmietana, cebula, ogórek)
- Z sosem czosnkowym
- Z parmezanem
- Z sałatką jarzynową
- Z młodą kapustą
- Z pastą z wędzonej makreli
- Z pieczonym boczkiem
Oraz potrawy gdzie ziemniaki (pieczone w mundurkach lub bez, gotowane, puree) są
dodatkiem:
- Pieczony łosoś
- Pieczone udka kurczaka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub
musztardowej)
- Golonka pieczona
- Kotlety mielone
- Devolay
- Bitki wieprzowe w ciemnym sosie
- Kotlet schabowy w panierce lub ciemnym sosie (bez panierki)
- Pulpety w sosie (jasnym, ciemnym, myśliwskim, grzybowym) lub bez
- Gołąbki tradycyjne
- Wątróbka w cebuli i po węgiersku
- Gulasz wołowy
- Siekane mięso (wołowe, wieprzowe, drobione - coś al'a kebab)
- Bigos
- Karkówka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub musztardowej)
- Żeberka (j/w)
- Leczo
- Kiełbasa z grilla
- Fasolka po bretońsku (Tu, jak i wszędzie indziej zamiast ziemniaków można wybrać
chleb)
- Flaczki pieczone
Surówki i sałatki:
- Surówka z kiszonej kapusty
- Surówka ze świeżej kapusty (z marchewką, octem, oliwą, cukrem, czosnkiem,
orzechami)
- Zasmażana kapusta
- Sałatka pekińska
- Surówka z buraków
- Zasmażana ćwikła
- Sałatka z sałaty i sera feta lub lazura
- Surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z pora i majonezu
- Młoda kapusta
- Mizeria (ogórki plasterki lub starkowane na dużych oczkach)
- Sałatka ryżowa z kukurydzą (ryż, kukurydza, majonez, sól, pieprz)
- Sałatka jarzynowa
- Sałatka śledziowa
- Sałatka selerowa
Zupy:
- Rosół drobiowy lub wołowy
- Żur
- Barszcz biały
- Barszcz czerwony
- Zupa staropolska
- Zupa ziemniaczana
- Czernina
- Kapuśniak
- Grochówka
- Pomidorowa
- Grzybowa
- Pieczarkowa
- Ogórkowa
- Krupnik
- Pomidorowa
- Cebulowa
- Ucha
- Ziemniaczana
- Flaki w rosole
- Flaki po rosyjsku
- Flaki po piracku
- Flaki po rzymsku z pomidorami
Dodatki:
- Fasola szparagowa z zasmażką
- Szparagi
- Cukinia w panierce
- Frytki (w tym talarki)
Pierogi, pyzy, kopytka, knedle, placki, naleśniki:
- Pierogi ruskie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi z mięsem
- Pierogi z dziczyzną
- Pierogi z kaszanką
- Pierogi ze szpinakiem
- Pierogi z owocami
- Pyzy z mięsem
- Kopytka (także na słodko, ze śmietaną)
- Knedle ze śliwkami
- Placki z cukinii
- Placki jabłkowe
- Placki ziemniaczane
- Placek po węgiersku
- Naleśniki z mięsem i sosem (grzybowy, myśliwski, jasny, ciemny)
- Naleśniki na słodko (z dżemem, konfiturą, powidłem, twarogiem, miodem)
Dania makaronowe:
- Makaron penne w sosie z sera camembert lub lazura
- Spaghetti po bolońsku
- Makaron z krewetkami i sosem śmietanowym
- Makaron z sosem pomidorowym i parmezanem
- Makaron z sosem serowym i kurczakiem
- Makaron z sosem grzybowym i siekaną wołowiną
Dania z jaj i produktów mlecznych:
- Tradycyjne jajka na twardo z majonezem lub bez
- Jajka na twardo z sosem chrzanowym
- Omlet z dodatkami (Z grzybami, dowolnymi warzywami, z dodatkiem mięsa, na słodko)
- Jajecznica z dodatkami (j/w)
- Oscypek z grilla
- Smażone w głębokim tłuszczu kostki dowolnego sera w panierce
Zapiekanki:
- Wiejska (Ziemniaki, kiełbasa, cebula, mozzarella, ser żółty)
- Makaronowa (Makaron, przecier pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser żółty, parmezan)
- Kalafiorowa (To samo co wiejska ale zamiast ziemniaków kalafior)
- Wiosenna (Papryka, ogórek, ziemniaki, pomidory, pierś z kurczaka, ser żółty,
parmezan)
Pizza:
- Pizza wiejska (mozzarella, kiełbasa, cebula)
- Cztery sery (ser żółty, mozzarella, lazur, parmezan)
- Pepperoni (mozzarella, salami, papryka pepperoni, papryka słodka)
- Margerita
- Z kurczakiem (mozzarella, posiekany kurczak, cebula, papryka)
Sosy, dipy:
- Sos czosnkowy
- Sos śmietanowy
- Sos pomidorowy (słodki, pikantny i cholernie ostry)
- Oliwa chili
- Sos BBQ
- Sos chrzanowy
- Sos musztardowy
Przystawki i zakąski:
- Koreczki, dowolna konfiguracja (warzywa, mięso, wędliny, sery, jajka - w tym
przepiórcze)
- Mozzarella z pomidorami
- Ogórki kiszone
- Chleb ze smalcem (to i powyższe prawdopodobnie będzie na zasadzie ,,wolnego
dostępu" dla klientów,
tj. kto chce to sobie bierze, za darmo, taki swojski klimacik, chleb oczywiście
wypiekany na miejscu)
- Paszteciki
- Paluszki z kurczaka w panierce (al'a nuggets)
- Grzyby i papryka marynowana
- Małe grillowane białe kiełbaski (wielkości baterii paluszka)
- Krążki cebulowe w panierce
- Pieczone pieczarki w panierce
Napoje:
- Sok z marchwi
- Sok z pomidorów (zwykły lub ostry)
- Sok z buraków
- Lemoniada
- Woda z cytryną i imbirem
- Piwo, jasne, ciemne, niepasteryzowane - do wyboru
- Kompot
- Herbata
- Kawa
- Wino
- Szampan
- Woda gazowana/niegazowana
Faktycznie wyszło znacznie więcej niż myślałem... Chciałbym wiedzieć czy jest to
dobre menu, czy
potrawy są zróżnicowane, czy nie jest ich za dużo... A może czegoś brakuje?
Chciałbym aby menu było urozmaicone ale jednocześnie na tyle konkretne aby każdy od
razu wiedział
czego chce
Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a w zasadzie to proszę o pomoc, chętnie dorzucę
do tego menu
jeszcze kilka ciekawych potraw - byleby nie wymagały one odprawiania modłów nad
kotłem przez kilka
dni :-)
Przyznam że na początku chciałem się ograniczyć tylko do pieczonych ziemniaków z
dodatkami, 2-3
zapiekanek, paru zup, paru rodzajów pierogów, placków i naleśników, ale nie jestem
pewien czy byłby
to dobry pomysł, więc nieco to wszystko rozwinąłem
Do rzeczy: Z czego zrezygnować, co dodać, co zmienić?
|